Rams d'olivella


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 31/jul/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els càntics dedicats al màrtir Sant Cugat vénen de molt lluny: un himne del segle setè anima els fidels de la 'Bàrcino' d'aquell temps a honorar les despulles del màrtir.

ESCOLTA-HO

Diu: 'sobre el sepulcre escampa rams d'olivella' (en llatí: 'sparge ligustris') Va ser difícil identificar a quina planta es referia el poeta que fos significativa per donar honor. L'anomenat 'ligustrum vulgare' és un arbust molt poc expressiu. El 'cneorum tricoccon', que és de la mateixa família botànica i en català també es diu olivella, dóna uns petits fruits -unes baies- que quan maduren a finals de juliol són vermelles com gotes de sang.

Feia anys que, per pruïja estètica, cercàvem aquesta planta que amb tota seguretat és la que esmenta l'himne ancestral. La tenacitat del Sr. Climent Ribera, apassionat de les nostres arrels, no va parar fins a aconseguir-la. Gràcies a ell, uns quants exemplars, encara massa joves, ja arrelen en un indret del monestir. Quan arribi la tardor, oferirem olivelles als santcugatencs que en vulguin plantar a casa seva. Esperem que aviat, en la diada de Sant Cugat, els infants d'ara també podran fer el que feien els de fa segles: escampar rams d'olivella per avivar el record d'aquell que ens dóna nom i fesomia.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.