Santcugatencs sota control


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 6/oct/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Saber que Sant Cugat és una de les ciutats més segures de Catalunya, amb només 31 delictes per cada 1.000 habitants, quan la mitjana del país és de 72, és una molt bona notícia.

ESCOLTA-HO

I encara és més satisfactori saber que la majoria dels 31 delictes que es cometen són de caràcter menor. És a dir, sostraccions sense ús de la força. Per això sobta la demanda dels Mossos d'Esquadra, d'instal·lar-hi més càmeres de videovigilància, tot i reconèixer que la ciutat és tranquil·la i que estem molt millor que les poblacions de l'entorn. Si és tranquil·la i estem tan bé, per què volen convertir-la en una mena de recinte observat i controlat per ulls invisibles? Les càmeres de videovigilància tenen sentit en espais privats, en zones com ara carreteres, andanes o estacions i en llocs molt especials, però l'ampliació sistemàtica a carrers i places per al control de les persones, amb el pretext de la seguretat, ens aboca a un estat policial que topa frontalment amb les llibertats individuals.

Hauríem de reflexionar seriosament sobre això, ja que, sense adonar-nos-en, estem caminant cap a un fiscalització absoluta de la vida de les persones per mitjà de càmeres que seguiran les nostres passes minut a minut cada cop que girem un carrer. Aquest futur, que ara pot fer somriure a més d'un, és molt més a prop del que ens pensem. D'entrada, crida l'atenció que els Mossos d'Esquadra, tan amants de posar càmeres a tot arreu, siguin tan refractaris a posar-les a les comissaries. Diuen que les càmeres al carrer els estalvien feina. I potser és cert. Però també ho és que, quan hi ha una denúncia, els jutges s'estalviarien molta feina si poguessin verificar que els denunciants van rebre un tracte correcte a les dependències policials. Deu ser que a la policia li agrada més observar que ser observada. Sempre, és clar, en defensa del seu dret a la presumpció d'innocència. Arribats aquí, però, fóra bo que contestessin aquesta pregunta: per quina raó la policia és presumptament innocent i els ciutadans som presumptament culpables?

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.