PSC: De la reflexió a l'acció


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 23/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Pendent d'analitzar els resultats electorals en Comissió Executiva i en assemblea local, crec positiu avançar en alguns missatges sobre el futur immediat del PSC.

ESCOLTA-HO

Els resultats del PSC i del PSOE han estat dolents arreu. Hi ha petits aspectes positius en clau santcugatenca com que hem recuperat el suport majoritari al barri del Monestir i a les Planes i hem augmentat molt a la Floresta. Malgrat tot, cal que el PSC faci (fem) una anàlisi freda sobre la visió que té la ciutadania de la nostra proposta política i dels suport clar al centre-dreta, dreta de CiU i PP, a què respon la majoria absoluta del PP i el fet de perdre les eleccions generals a Catalunya per primera vegada.

És evident que la crisi econòmica ha alterat els tradicionals eixos ideològics i ha centrat les demandes en aspectes més personals lligat a les condicions econòmiques dels ciutadans. Malgrat tot, aquest fet no ha de ser l'únic punt d'anàlisi per molt important que ho sigui.

Els adversaris polítics han clarificat un missatge fonamentat en valors (que es poden compartir o no) fugint dels fets i les dades programàtiques. Valors on la cerca d'un enemic extern, la crida al tancament i 'la cartera' han funcionat.
Cal dir també que hem comès errors com a govern de Catalunya, com a organització i com a integrants del govern estatal. Cal reconèixer errors per avançar en la seva resolució. Segurament els ciutadans no ens han vist com uns partit que defensi els interessos dels ciutadans de Catalunya en època de crisi (la mala comunicació ha ajudat així com els suports mediàtics a nivell nacional de CIU, per exemple). Part dels electors han vist que la clau amb la qual van votar no s'ha correspost amb les mesures que ha pres el govern de Zapatero, encara que hagin estat imposades per la situació i a contracor. Les bones actuacions lligades a finançament i autogovern no han estat o ben enteses o explicades.

Com a partit polític, la visió dels ciutadans sobre els nostres eixos ideològics (esquerra-dreta i catalanisme) no han estat clars. Reconèixer que CiU ens ha robat el nom 'catalanistes' que fins fa poc tothom associava al PSC i que està en el nostre ADN. També que el vot 'treballador' s'ha sentit desatès i ha optat per altres forces o l'abstenció. Cal tenir present que certament hi ha hagut un trasvàs de vot a CiU, ICV i PP (en menor mesura) però el gruix del desencant electoral ha anat a l'abstenció.

Com a organització, l'endarreriment del congrés nacional del PSC (motivat per la direcció per la convocatòria de diferents eleccions) ha estat negatiu. És complicat estar un any reflexionant i fent campanyes electorals sense donar una imatge d'actuació en els canvis que es demanen i sense un lideratge clar com a oposició al govern de Catalunya. Una oposició que ha de ser forta però també responsable.

El 16 de desembre el PSC es juga / ens juguem el nostre futur com a força política central de Catalunya. Ha de ser un congrés de canvi on hi hagi un lligam més fort entre les bases (primera línia als municipis) i la direcció nacional, més transparent i obert, que respongui al valors que portem a dins i on les cares i les dinàmiques noves també s'instal·lin.

Veig amb confiança la quantitat de persones que estan posant força i il·lusió en recuperar aquest espai perdut i en refundar per millorar.

En el canvi, la reforma i el retorn a l'origen ens trobarem.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del Grup Municipal del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.