Desmemoriats


  • Comparteix:

toni.ramon

Toni Ramon


Publicat: el 25/gen/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La setmana passada, amb la mort de Manuel Fraga, vam poder veure la preocupant amnèsia que afecta la majoria dels dirigents polítics i alguns mitjans de comunicació espanyols. Tots aquests malintencionats oblits obviaven el passat franquista del personatge i rebaixaven a la categoria d'anècdota la brutal repressió, les morts o les desafortunades declaracions públiques.

ESCOLTA-HO

Però aquesta obsessió per l'oblit la podem veure també a Catalunya i en el cas concret de Sant Cugat. Com s'entén que encara avui restin plaques en edificis amb els símbols del jou i les fletxes? Com pot ser que fa molt pocs anys que s'instà a substituir-les?

O per posar un altre exemple, els noms de carrers que l'Ajuntament no ha volgut modificar, malgrat s'hi ha estat batallant en diverses ocasions. Encara avui, a la Floresta, homenatgem amb la plaça del Doctor Villar, qui va ser membre de Falange Espanyola, 'jefe local' i alcalde franquista fins l'any 1947. Sort que la veu popular reconeix aquesta plaça com la dels 4 camins. En el cas de les Planes trobem el carrer Doctor Modrego, arquebisbe de Barcelona vinculat a la dictadura i ferm defensor del nacionalcatolicisme. Sembla mentida que una ciutat que aprova formar part de l'Associació de Municipis per la Independència, encara tingui vestigis d'un passat dictatorial.

Alguns diran que cal mirar endavant i deixar estar aquestes velles 'futeses', però no se quin futur es pot construir sense ser conscients de quin és el nostre passat ni quins són el seus responsables.

TONI RAMON és músic de formació i gestor cultural de professió



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.