La xacra dels animals abandonats


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 2/mar/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segons els darrers informes, la crisi actual ha provocat un augment de l'abandonament d'animals a Catalunya. Concretament, les protectores catalanes han acollit uns 22.000 gats i gossos al llarg de l'any i, pel que sabem, el refugi Cau Amic, de Sant Cugat, que rep suport econòmic de l'Ajuntament i de l'EMD de Valldoreix, es troba gairebé al límit de les seves possibilitats.

ESCOLTA-HO

Aquesta, però, només és la part més visible del problema, ja que no tots els animals que s'abandonen tenen la sort d'anar a parar a una protectora. N'hi ha molts altres que tenen un destí força menys afortunat, i les voreres de les carreteres i autopistes, per exemple, ens ho mostren tot sovint. Per altra banda, no tots els animals abandonats són gats i gossos, també n'hi ha d'altres espècies, com ara cavalls, canaris, periquitos o tortugues. I si a això hi afegim un mercat il·legal d'animals exòtics, ja ens podem fer una idea de les dimensions que adquireix aquesta situació.

La tendència, quan s'aborda aquest tema, és intentar conscienciar la gent fent-li veure el cost econòmic que té per a la societat el comportament incívic d'algunes persones. Tanmateix, per bé que és cert que genera unes despeses cada cop més voluminoses, el problema econòmic només és la conseqüència de tot plegat. Les causes són més lamentables encara, perquè provenen de la ignorància, de l'egoisme i de la despreocupació així com de la falta d'humanitat de totes aquelles persones que veuen els animals domèstics com una joguina de la qual te'n desprens quan veus que et dóna més feina de la que et pensaves o senzillament te n'has cansat. Vull dir amb això que serà difícil no ja reduir, sinó frenar l'augment imparable d'animals abandonats mentre no canviï la mentalitat de tota aquesta gent capriciosa i indolent que és incapaç d'entendre que un animal és un ésser viu que té un sistema nerviós central i una memòria i també la facultat d'aprendre i de comunicar-se, la qual cosa significa que té uns drets que han de ser respectats. Uns drets legals i uns drets morals. Qui no respecta aquests drets ha de ser fortament sancionat per la seva incivilitat.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.