Maltractament animal i violència masclista


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 27/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

M'agrada com s'expressa la doctora Núria Querol, del CAP de Valldoreix i membre de la Comissió Sanitària de Lluita Contra la Violència Intrafamiliar i de Gènere, quan parla del maltractament animal i de la violència masclista, així com de les connexions que sovint hi ha entre aquestes dues coses. Com diu ella, 'maltractar un animal és un delicte, però això no va mai sol'. I és que, més enllà del tractament jurídic que tinguin aquesta mena de maltractaments, hi ha factors psicològics que són bàsics per analitzar el delicte en qüestió.

ESCOLTA-HO

En aquest sentit, els estudis sobre el tema indiquen que una bona part dels casos de maltractament animal tenen al darrere un cas de violència familiar, ja sigui contra la dona, contra una persona gran o contra un infant. I això és així perquè el maltractador sap molt bé que agredir un animal estimat per la seva víctima és com agredir-la a ella mateixa. És a dir, que el maltractador utilitza la bestiola com a instrument de xantatge emocional per ferir a qui de debò li interessa ferir: la víctima.

Sembla, per altra banda, que un 30% dels nens que viuen situacions de violència a casa seva adopten actituds violentes contra els animals o esdevenen adults que agredeixen les seves parelles. De fet, els informes ens alerten que darrere d'un infant que maltracta els animals acostuma a haver-hi una situació de violència familiar que propicia un trastorn de la seva conducta i que l'empeny areproduir, en la mesura possible, allò que a casa esdevé quotidià. Sobretot la violència masclista.

Hem de tenir present que la violència contra la dona, si més no la violència física, és un fenomen que es produeix a porta tancada, en la intimitat de la llar, ja que el maltractador, per damunt de tot, és un covard i no vol ser vist, la qual cosa fa que detectar-la sigui més difícil. Per això és tan important que ens mantinguem amatents a aquests comportaments, perquè és gairebé segur que, si en seguim el fil, ens portarà a descobrir un cas amagat de violència de gènere.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.