Cinema en aragonès oriental


  • Comparteix:

daniel.ruiz-trillo

Daniel Ruiz-Trillo


Publicat: el 23/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Qui faci l'exercici d'anar a les sales de cinema de Sant Cugat (o bé el central o bé el de l'Eroski) pot comprovar com hi predomina el castellà. No m'estranya, doncs, que la Comissió Europea hagi dictaminat que la llei catalana del cinema afavoreix el castellà i, per tant, és discriminatòria. Per fi, queda clar que s'imposa el castellà per llei, com sempre, fins i tot al nostre país.

Segons Brussel·les, es margina el cinema no espanyol i les llengües que no són l'espanyol, com volia Franco, que va obligar a subtitular totes les pel·lícules. Crec que caldria adoptar el cinema original, com es fa a Europa, i alhora fomentar el cinema europeu, que és el nostre. El que passa és que som un país de pandereta on es fomenta la ignorància en totes les seves formes.

Una d'aquestes formes és el separatisme lingüístic, recolzat pel PP al País Valencià, a les Illes i, ara també, a la Franja. Segons aquest separatisme, no hi ha una sola llengua que es diu català, sinó que tots nosaltres parlem desenes de llengües totalment diferents: valencià, mallorquí, menorquí, formenterenc, andorrà, perpinyanès, gironí, lleidatà... I ara ha sorgit una nova llengua: aragonès oriental, que forma part de la Llei de Llengües de l'Aragó i que no vol ingerències de cap institució científica.

És un llàstima que, en època de crisi, els governs ens aixequin la camisa malbaratant recursos amb rucades d'aquestes, amb pantalles gegants i amb la creació de noves institucions (lingüísticament) separatistes. Vivim en un estat on regna la incultura, mentida, les injúries, les grolleries, la ignorància i la corrupció. Tenia raó el Manuel Fraga quan va dir 'Spain is different'. I, si no ens afanyem, els Països Catalans també.

DANIEL RUIZ-TRILLO és escriptor



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.