Ja tenim aquí la Festa Major!


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 25/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Després de les jornades de participació convocades per l'Ajuntament titulades 'Repensem la Festa Major', amb la participació de persones vinculades a la festa de diferents ciutats de Catalunya en aquest àmbit així com tècnics de seguretat i representants d'empreses que gestionen actes públics, arriba la Festa Major d'aquest any, que podem considerar com la darrera d'una manera d'entendre aquest fet col·lectiu i multitudinari.

ESCOLTA-HO

Com a membre del Consell de Cultura, participant amb les diferents xerrades i, simplement, com usuari de la Festa, sempre he insistit en el tema de que actualment no pot pensar-se un fet com aquest amb els vells paràmetres. La Festa Major era realment la més gran que es celebrava als pobles i responia a dues facetes en les que tothom hi estava vinculat: la religió i el calendari agrícola o ramader.

Aleshores la festa suposava reunir-se familiarment per fer les millors menges de l'any, per veure les coses especialment dedicades a aquestes dates concretes, per poder assistir a espectacles que només tenien ocasió en aquells dies i per assistir a celebracions religioses també úniques dins de l'any.

Avui, en una ciutat com la nostra, cal mantenir el fet de l'extraordinari que només es pot manifestar en l'ocupació dels carrers i les places (determinats i acotats), per fer allò que habitualment no s'hi fa. Però ja no hi ha l'actuació especial que poden veure a qualsevol lloc, inclosa la mateixa ciutat, qualsevol dia de l'any, ni el menjar que només mengen aquests dies, ni la reunió de familiars que es produeix especialment ara, perquè això ho tenim a l'abast sempre i, evidentment, tampoc la festa religiosa sota l'advocació d'alguna sant o santa en qui, una majoria considerable, no creu.

Festa concentrada en pocs dies, festa transversal però tenint molt en compte que hi ha espais i horaris que són dels joves perquè aquestes festes esdevenen per molts (sobretot els adolescents) el seu primer acte d'emancipació familiar. I deixem la hipocresia de banda: totes les festes, a tot el món i en totes les èpoques, tenen l'alcohol (sigui en la forma que sigui) com a protagonista.

Gresca, disbauxa, embrutar-se una mica (com deia Joan Font dels Comediants), soroll de petards, focs i dansa, tradició i modernitat... Visca la Festa Major!

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.