Torres d'alta tensió o la història interminable


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 19/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa ara uns trenta anys, en arribar a Valldoreix, les grans torres d'alta tensió cridaven l'atenció i a la vegada servien per orientar-se en aquell territori una mica embolicat. De seguida s'observava que els immensos cables que les unien passaven just pel damunt de l'escola bressol que aplegava la majoria de nenes i nens del poble. També hi quedava a sota el casal d'avis i a més acompanyaven una avinguda que creua tot el territori fins a Mira-sol, que és una de les més amples que hi ha.

Les torres, per tant, formaven part del paisatge fins que l'any 2006 el govern d'esquerres de Valldoreix, amb la Montse Turu al capdavant, es va proposar de posar fil a l'agulla per fer-les desaparèixer. L'apagada del 2007 va fer canviar la supressió pel soterrament, projecte que va ser aprovat el juny del 2010. Tots érem conscients de que l'objectiu era complicat, difícil i costós especialment perquè hi intervenien molts actors i molt diversos: EMD, Ajuntament de Sant Cugat, Generalitat de Catalunya, Fecsa-Endesa i Red Elèctrica d'España, però el projecte era prou important com per esmerçar-hi tots els esforços necessaris.

Des de la data fins a dia d'avui s'ha fet un conveni i 20 reunions, amb les seves actes corresponents, on s'especificava qui feia què, com s'havia de fer i com s'havia de pagar. Així doncs quedava clar que a finals de juny del 2012 les obres havien d'estar acabades i que es podia demanar una pròrroga fins a finals d'any en cas de que no ho estiguessin. Però heus ací que no només les obres no estaven acabades sinó que ni tan sols s'han començat.

Algú no havia fet bé la feina: el nou Govern de la Generalitat va fer cas omís d'un acord de l'anterior Govern del 2010 i no va consignar cap partida en el seu pressupost, de manera que Endesa no contracta l'obra sense el compromís de pagament per part de totes les administracions. A tot això l'Ajuntament de Sant Cugat aporta 900.000 euros de més per 'cobrir' el que se suposa que la Generalitat no fa. Que no es digui que no som solidaris!

Mentrestant els veïns comencen a amoïnar-se en veure que ací no es belluga res i ja s'alarmen del tot quan a finals de juny les coses estan com a l'inici. Molt respectuosament demanen explicacions a les administracions properes, però una no respon i l'altra ho fa amb evasives, dient que té el compromís oral de la Generalitat, que tot esta controlat, però sense aportar cap document que ho acrediti, així que als veïns només els queda un acte de fe.

Per acabar d'embolicar la troca, surten declaracions de l'alcaldessa de Sant Cugat on es diu que les línies se soterraran abans del 2013 i per la meitat de preu (?) i que Fecsa-Endesa 'està a punt' de fer l'adjudicació. De la seva part la tinenta d'alcalde de Serveis Urbans, Sra Paraira també reitera el seu compromís amb el projecte però hi afegeix un altre dubte al dir que si s'ha de finançar només amb fons municipals caldrà replantejar-s'ho. Ambdues declaracions fan palés la ineficiència dels governs locals actuals en el seguiment dels acords contractuals i l'exigència a la Generalitat del seu compliment.

L'11 de juliol nova reunió de totes les parts per resoldre el problema i el 19 un altra reunió per resoldre'l encara més.

Pel que anem sabent en compte gotes, l'obra és cada vegada més barata (?), la Generalitat no hi posa ni un duro, de moment, de Fecsa-Endesa no en sabem res i el que queda clar és que seran les dues administracions locals les que carregaran el pes de l'obra.

El dia 24 de juliol hi ha un altra reunió per explicar als representants polítics com queda la qüestió, a veure si per fi informen de manera transparent.

Entre tant Mira-sol segueix pensant que ningú no es recorda del barri i Valldoreix té penjada la seva transformació urbanística d'aquests fils aeris, i tot el planejament de la seva centralitat no es pot tirar endavant fins que hagin desaparegut els cables i les torres que els aguanten. A veure si després de la Festa Major de Valldoreix veiem alguna torre a terra!

Una vegada més es demostra que els moviments ciutadans esperonen a les administracions. Continuarà...

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA i co-presidenta d'ICV



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.