Les dues passions de Martí Gasull


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 5/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La mort de Martí Gasull, ànima de la Plataforma per la Llengua, m'ha colpit moltíssim per diverses raons. La primera, perquè el coneixia personalment i dono fe que era un home exquisit. Però també per les circumstàncies en què ha mort, víctima d'una allau a l'Himàlaia amb set persones més, i perquè era molt jove, només 43 anys d'edat, i tenia un munt de projectes al cap que, malauradament, ja no podrà veure realitzats. Una vegada em va dir que les seves dues grans passions eren la llengua catalana i la muntanya, i és ben cert que en totes dues hi va posar el cor.

ESCOLTA-HO

En el camp de la llengua, en concret, va fer una tasca impressionant amb la Plataforma. Aquesta entitat va treballar intensament en defensa d'Èric Bertran, el nen de 14 anys que l'any 2004 va ser acusat de terrorisme per haver demanat a una cadena de supermercats que etiquetessin els seus productes en català, i el desembre d'aquell mateix any Martí Gasull va acompanyar l'Èric a l'Audiència Nacional espanyola per fer-li costat davant la violació dels seus drets individuals.

També són obra d'en Gasull i de la Plataforma els estudis sobre la marginació de la llengua catalana en els diferents sectors del mercat així com la publicació d'un manual gratuït que es troba a moltes aules d'acollida de nouvinguts titulat 'El català també és teu' i que respon preguntes com ara 'Per què he de parlar català?', 'Per què no em responen en català?' o 'Com puc viure en català?'.

Per sort, la Plataforma, que és una entitat amb 4.000 socis i 5.000 voluntaris, compta amb moltíssima gent valuosa que treballa amb el mateix esperit de Martí Gasull per retornar a la llengua catalana la seva condició de llengua comuna. Gasull ho resumia amb aquestes paraules: 'El català suma i, per tant, aporta benefici, benestar i valor als ciutadans en tots els àmbits'. Gràcies, amic. Catalunya és a punt de fer realitat el teu somni de llibertat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.