Un llarg i sinuós camí


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 6/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ahir, 5 d'octubre, es van complir 50 anys de la presentació del primer disc dels Beatles, 'Love me do', que encetaria 8 anys d'èxit i de creativitat canviant el concepte de molta de la música que havia començat des dels anys 50 al EUA a ser coneguda en el món sencer a partir del rock'n'roll.

ESCOLTA-HO

Una de les darreres cançons d'aquest grup singular i memorable, històric pel que ha suposat, estava inclosa en el seu darrer disc i portava el títol d'aquesta col·laboració: 'El llarg i sinuós camí'. Hi vaig pensar mentre escoltava la música i pensava en el discurs del president Mas de la setmana passada, en la llarga entrevista feta a TV3 per Xavier Bosch, en la trobada de presidents d'autonomies del dimarts i en la convocatòria a la premsa al Palau de la Generalitat del dimecres.

S'han dit moltes coses des de la manifestació de l'11 de setembre. Hi ha hagut insults, amenaces, desqualificacions, estirabots des de totes bandes, esclats d'alegria, manifestacions desorbitades, urgències metafísiques, expressions desafortunades, però de tota aquesta lògica explosió de comentaris diversos, esbojarrats i sensats, em quedo amb tota la manifesta estratègia del president Mas que ens diu, com la cançó dels Beatles que aquest serà un llarg i sinuós camí...

He llegit comentaris de tota mena en relació a les paraules del president, als diferents discursos o declaracions d'ençà el dia 11 de setembre de 2012 i sempre, sempre, ha deixat clar que vol anar a una situació diferent de l'actual, un status diferent, sempre dins de la legalitat, tenim en compte que la legalitat d'avui no cal que sigui la de demà, perquè la legalitat, com tot en aquesta vida, pot canviar.

Sthephen Jay Gould, un antropòleg que no em canso de citar, deia en un llibre titulat 'Ciència versus religió', que generalment l'espècie humana, les persones, tendim a escoltar allò que volem sentir i no pas el que ens diuen. I això passa tant en l'àmbit íntim com en el col·lectiu.

Hi ha molta gent que vol sentir que el president Mas diu que anem a la independència demà passat i no entén, no sent, que el que està dient és que necessitem una massa crítica important de conciutadans que hagin arribat a la conclusió que la independència (o interdependència dins d'Europa) és el millor per tots. Una situació que, a la vegada, ha d'estar recolzada pels poders mundials, polítics i econòmics.

El que us deia, un llarg i sinuós camí.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.