Les confessions religioses han de pagar IBI en immobles comercials


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 17/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Com sabeu, existeix un debat sobre si les confessions religioses han de pagar impostos o no. Actualment la regulació sobre aquesta exempció resta regulada al 'Acuerdo entre el Estado Español y la Santa Sede sobre asuntos económicos', del 3 de gener de 1979, a la Llei Reguladora de les Hisendes locals i a la Llei de mecenatge. Aquests dos darrers cossos legislatius remeten a l'Acord entre l'Estat i la Santa Seu.

Com recordaran, fa temps el PSC i ICV vam posar sobre la taula la necessitat de saber si existeixen propietats de confessions religioses que estan exemptes de pagament de tributs locals. Plantejàvem la necessitat que aquelles que no tinguessin ús docent, de culte o social fossin excloses del 'perdó' impositiu.

La moció va ser rebutjada, però vam rebre la informació econòmica al voltant del pagament de l'Impost de Béns Immobles (IBI) i vam poder veure com existeixen 62 propietats que estan exemptes. Vull recordar que en un primer moment es va dir quer eren molt poques... Moltes d'elles vinculades a centres docents, socials o de culte, però en alguns casos sense una vinculació clara ciutadana o amb ús comercial (esportiu o d'hosteleria). El total exempt era superior a 450.000 euros anuals.

Dilluns el ple municipal va aprovar una moció que demanava establir nous criteris d'excepcionalitat en el pagament d'IBI de propietats vinculades a confessions religioses. La propostes inicial del PSC va ser treballada i presentada també amb CIU i també va rebre la signatura d'ICV i el suport de la CUP.

Fora de consideracions morals, aspecte que no hem buscat, entenem que hi ha aspectes on també cal una lògica impositiva. En aquest sentit, la nostra moció demanava estudiar totes les fitxes (parcel·les, locals, etc.) que estan exempts de pagament d'impostos i veure si l'activitat comercial s'escapa a allò que determina l'Acord Estat-Santa Seu. Entenem que determinades activitats de caire comercial han de pagar impostos igual que ho fan la resta de comerciants de la nostra ciutat. En aquest sentit l'acord també demana al govern de l'Estat que exclogui l'exempció de pagament d'impostos a activitats empresarials, professionals o comercials per tal que es garanteixi la igualtat d'oportunitats a tothom. També cal posar sobre la taula el concepte docent lligat a activitats universitàries de caire no eclesiàstic (Acord Santa Seu-Estat, Article Quart).

Ah! El PP no va donar suport a la moció. Suposo que troben lògic que algun gimnàs privat o un restaurant no paguin IBI... Ai!

Es tracta d'un principi: ara l'anàlisi i els informes jurídics han de permetre que determinades activitats paguin com tothom i que aquests diners puguin revertir, per exemple, en una ampliació de la dotació destinada a Serveis Socials o Caritas.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.