La pobresa del segle XXI


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 27/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una de cada tres persones que viuen a Catalunya són en risc d'exclusió social, en total dos milions de catalans i catalanes. El col·lectiu amb més risc de pobresa són els menors de 16 anys, un 28% viuen en famílies amb rendes inferiors al llindar de la pobresa. En el que portem d'any s'han produït a Catalunya més de 60.000 desnonaments d'habitatges per impagament de les quotes hipotecàries, amb les greus conseqüències que això provoca a les famílies desnonades que es veuen abocades a l'exclusió social. En ple segle XXI, cada dia viu més gent al carrer.

Les persones que ja estaven immerses en un procés de pobresa, ara el pateixen de forma més severa i, a més a més, una part de la població que fins ara es considerava classe mitjana, s'ha afegit de forma exponencial al grup de famílies que viuen al llindar de la pobresa: han perdut la feina, s'han quedat sense cobrar cap prestació i són en risc de perdre també el seu habitatge. I mentre tot això està passant, l'estat del benestar cada dia s'aprima més, amb la qual cosa podem concloure que aquestes esfereïdores xifres no només disminuiran sinó que s'aniran engrandint.

Quan sentim alguns polítics i opinadors que asseguren que el procés independentista està provocant un trencament o fractura social, el primer que em ve al cap són aquests milers i milers de conciutadans i conciutadanes que necessiten ajuda per a cobrir totes les seves necessitats més bàsiques, que no saben si demà podran pagar la hipoteca, el lloguer, el menjador escolar, la llum i si podran omplir la nevera. La fractura social d'aquest país la ha produït la bombolla immobiliària, el dèficit fiscal, les polítiques financeres de suport a la banca i, al meu entendre, els dos darrers anys de polítiques basades en les retallades, han acabat de rematar un sector de la població que ja estava tocat de mort.

La fractura social ja s'ha produït, el panorama que tenim al davant així ho indica, la independència no ha de ser només un objectiu, ha de ser l'eina que permeti reconstruir la cohesió social que tant ens ha costat d'aconseguir. No volem tapar amb l'estelada les misèries d'un model social i econòmic que ens ha portat al fracàs social. Milers de catalans i catalanes hem penjat l'estelada als nostres balcons per construir un nou estat d'Europa, més just i més equitatiu, propi del segle XXI.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.