L'EMD de Valldoreix al punt de mira


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 7/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El govern de l'Estat ja va apuntar l'escopeta 'retalladora' a les Entitats Municipals Descentralitzades el passat estiu. En aquests moments, també s'està posant en qüestió l'existència de l'EMD de Valldoreix per part d'informes tècnics de l'Ajuntament de Sant Cugat. També ens trobem en un moment d'inflexió ja que l'actual Conveni Econòmic i Competencial s'esgota a finals del present any.

Dilluns passat aquest debat va irrompre al ple municipal de pressuposts arrel d'un informe de l'interventor municipal. El PSC va demanar conèixer la informació sobre com s'està negociant el Conveni EMD-Ajuntament (una mena de concert econòmic com el que té el País Basc). La informació ja estava preparada ahir en el marc de la comissió informativa d'economia.

Ens trobem davant d'una situació on creiem que s'està debatent ja no solament una situació econòmica; s'està debatent la dissolució de l'EMD i creiem que cal posar llums i taquígrafs (o premsa) a l'estat de la situació. Creiem que cal que tots els representants públics puguem dir la nostra en el procés negociador encetat.

Vull recordar que l'any 2003 la Candidatura Catalanista i d'esquerres encapçalada per la Presidenta Montserrat Turu va retornar a Valldoreix un govern que, de facto, CiU de Valldoreix i Sant Cugat van alentir i esborrar (excepte els presidents que amb la bandera de CiU van prioritzar els interessos dels seus ciutadans) el concepte de descentralització i govern autònom.

En aquells moments l'EMD estava qüestionada per inacció urbanística, manca de projecte, seguidisme i per no reclamar els deutes pactats. Els pactes (i les denúncies judicials) van aportar a l'EMD de Valldoreix un deute històric acumulat des de feia anys.

Passarà el mateix a partir d'ara? Estarem amatents per tal que no passi, els acords votats s'han de complir. D'altra banda, els serveis que ens darrers anys ha prestat l'EMD han estat positius per al territori, uns serveis que els treballadors de l'Entitat han prestat (i continuen prestant). Entenc que en aquests moments el neguit laboral dels treballadors pot ser gran, crec que calen accions que tranquil·litzin aquesta situació, el temps corre senyor President.

Cal però que l'EMD i l'Ajuntament de Sant Cugat avancin en acords sobre determinats serveis que mancomunats poden resultar més barats i amb millor servei, aquesta ha de ser la veritable reforma. Cal però també tenir presents que el principi de subsidiarietat (que l'administració estigui més propera al ciutadà) és una fita a perseguir.

Hi ha qui diu que l'EMD ha perdut identitat i s'ha convertit, ara, en una delegació del govern municipal. El temps donarà la raó o no a aquestes tesis.

Finalitzo amb una metàfora: aquells que demanen autonomia en la presa de decisions, que demanen el concert econòmic o el dret a decidir (jo també) també s'haurien d'aplicar la solució i no tornar-se 'centralistes municipals'.

Des d'aquestes línies vull fer clar el nostre suport a l'EMD de Valldoreix i als seus treballadors i treballadores.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.