La proposta de modificació de la Llei hipotecària arriba massa tard


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 10/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja deia en la meva columna de fa quinze dies, que a Catalunya s'han produït en aquest 2012 més de 60.000 desnonaments a famílies que no han pogut pagar la hipoteca del seu habitatge habitual. Unes 350.000 a tot l'Estat espanyol. Si bé tothom reconeix que estem travessant una terrible crisi econòmica i financera, que per cert, no té pinta de millorar en el proper any, tot i les optimistes o millor dit irresponsables declaracions de la Ministra de torn i del President del Govern espanyol, no tothom en pateix per igual les conseqüències. El que crec que no mereix discussió possible, és que els bancs haurien d'assumir les seves responsabilitats en el desencadenament d'aquesta crisi i no només no ho fan, sinó que a sobre demanen ser rescatats (no vull generalitzar perquè seria incert) i el que és més dramàtic, els rescaten.

L'entrega de l'habitatge familiar, és a dir la dació en pagament, hauria de ser suficient per saldar el deute amb el banc. Ja és prou dur haver de desprendre't d'una casa on hi has dipositat il·lusió i molts diners, perquè a sobre, te'n vagis i quedis endeutat de per vida amb algú que t'ha tractat tan malament, abusant de la seva superioritat i d'una conjuntura que un sistema just i equitatiu mai hauria d'haver permès. Aquesta proposta de modificar la llei hipotecària per permetre les dacions en pagament, arriba massa tard. Fa més de dos anys que se sent el crit unànime de moltes famílies que s'han vist abocades a viure al carrer amb les terribles conseqüències que això comporta. També ho han denunciat constantment plataformes d'afectats i moltes entitats del tercer sector, que davant la passivitat dels responsables polítics, han decidit arremangar-se i treballar. Ara mateix hi ha en marxa una recollida de signatures per tal de tirar endavant una ILP.

Aquest 25 de novembre hi ha unes eleccions transcendentals per al país, una oportunitat d'or per als ciutadans i les ciutadanes de Catalunya de construir un nou estat independent, però alhora més just. Els catalans i les catalanes tenim a les nostres mans decidir qui volem que ens governi els propers anys. Per això no em puc estar de remarcar que no totes les forces polítiques consideren aquest problema social una prioritat. En reiterades ocasions, i des de ja fa molt temps, ERC i ICV-EUiA han demanat al Congrés dels Diputats una modificació de la llei que permeti les dacions en pagament. En totes aquestes reiterades ocasions, el PP s'hi ha oposat i el PSOE i CiU s'hi han abstingut impedint que la proposta tirés endavant. Això com a mínim ho hem de qualificar de vergonyós.

El dret a vot és massa important per fer-ho a les palpentes, estem obligats a saber el que proposen els diferents partits, perquè d'això en dependrà, entre moltes altres coses, aconseguir que es deixin de rescatar bancs i es comenci a pensar en les persones.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.