Coratge autocrític


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 2/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A les parades del mercat, el venedor fa propaganda i el comprador no se'l pot creure sense haver examinat responsablement la qualitat del producte.

Això mateix hauríem de fer els ciutadans en el 'mercat' de les campanyes electorals. Quan els portaveus presenten el seu programa, sovint acaloren el llenguatge i converteixen la paraula en projectil estratègic per neutralitzar adversaris. Emfatitzen. Donen la culpa de tot als altres i ells s'atribueixen la solució. A vegades, menteixen. I, a males, fins i tot insulten. Si no es passen de la ratlla fan el paper que els correspon. Al ciutadà li correspon examinar les propostes i la fiabilitat de qui les fa.

Tot aquest 'joc d'estimar el poble' guanyaria qualitat si la crítica vingués acompanyada d'una bona dosi d'autocrítica.

Alguns poetes ho han fet amb severitat, com Machado que retreu a Castilla que 'desprecia cuanto ignora'. O amb rigor, com Espriu que mostra el cansament per 'la meva covarda, trista i tan salvatge terra'. O amb realisme, com Martí i Pol que veu que 'tot està per fer'.

Perquè l'autocrítica no sigui pretext pel conformisme, cal el coratge dels poetes que afirmen que, com que 'tot és possible', 'ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble'.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.