Solidaritat nadalenca


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro


Publicat: el 11/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

S'apropa el Nadal i és època de fer aflorar aquells ànims i intencions que han quedat aplacats per un altre any d'estafa social, és època de compartir i ser solidaris. I així és com sorgeixen moltes iniciatives, des de la societat civil, que busquen recursos per donar als més desfavorits.

És una acció lloable i que genera companyonia a més de teixir noves relacions humanes mogudes pel 'gen solidari'. Però analitzant els fets amb més perspectiva em sorgeixen contradiccions. Dubto que es pretengui acabar amb la fam o la pobresa al món amb algunes recaptacions anuals, amb lo qual, l'objectiu de tal gest és pal·liatiu. Així doncs veig necessari preguntar-se on està l'arrel del problema, quines són les seves causes estructurals per les quals existeix i poder portar la solidaritat més enllà de l'atenuant. És a dir, la gran majoria d'aquestes accions que parteixen des d'ONGs o iniciatives ciutadanes, no qüestionen en cap moment la perversitat d'un sistema que admet la pobresa per ésser funcional i, bàsicament, dediquen els seus esforços en cercar recursos que n'atenuïn les conseqüències. No es fa èmfasi en denunciar el model econòmic ni els seus braços executors, financers i polítics. En certa manera, ajuden a que el capitalisme es legitimi i li donen un cop de mà reduint l'agressivitat que el caracteritza.

Com deia al principi, és una feina molt lloable i, doncs, què passaria si les ONGs o aquestes iniciatives no existissin? Les contradiccions socials es veurien més evidenciades? El model es tornaria més insostenible i es precipitaria al col·lapse més aviat? Solidaritat sí, però amb crítica anticapitalista afegida.

MARCO SIMARRO és estudiant d'arquitectura, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat.
@MarcoSz4



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.