Cada dia és 8 de març


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 14/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Divendres passat no era un dia qualsevol, ni era un dia per homenatjar les dones pel sol fet de ser-ho. El passat 8 de març era una dia reivindicatiu, un dia que podria deixar de celebrar-se si el món en què vivim fos més just, i la igualtat entre homes i dones arribés d'una vegada per totes. Però heus ací que això no és així i només cal mirar al nostre entorn per comprovar-ho.

Les polítiques d'austeritat han tingut un efecte especialment dramàtic sobre les dones, doncs són elles les que han carregat majoritàriament amb les rebaixes en la Llei de la dependència, en l'educació, la cura infantil, la salut i els serveis d'atenció en general. A tot això cal afegir-hi que la precarietat laboral, el treball temporal i els baixos salaris, estan castigant majoritàriament al col·lectiu femení. Podríem dir, sense por d'equivocar-nos, que avui més que mai, la pobresa té rostre de dona.

A més, s'han eliminat o paralitzat les minses polítiques públiques que s'estaven començant a desenvolupar per fomentar la igualtat i la corresponsabilitat, tant en l'àmbit públic com en el privat. Es dediquen menys recursos a programes i serveis d'atenció a les víctimes de la violència masclista, s'eliminen organismes i programes en matèria d'igualtat i s'amenaça en suprimir la capacitat de decidir sobre el nostre propi cos.

I a casa nostra, fem prou per pal·liar aquestes mancances? Es programen actes per donar visibilitat a les dones, es fa un tríptic que ens convida a 'fer tàndem cap al futur' i s'edita un fulletó maco i ben presentat que explica com aconseguir la igualtat a casa. Però no estic segura que amb aquests bons propòsits n'hi hagi prou. Posa la pell de gallina llegir en moltes enquestes que s'està produint un rebrot de la violència masclista entre els nois joves i que les noies adopten una posició submisa davant de la mateixa, sense que, potser cap d'ells, sigui prou conscient del fet.

Caldrà, doncs, estar alerta per no retrocedir més en allò que havíem avançat i defensar de valent les polítiques d'equitat entre dones i homes perquè només així aconseguirem no només un estat plenament democràtic i de dret, sinó que possiblement també construirem una societat més lliure i feliç.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.