Les bones paraules i la mare que les va parir


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 22/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un regidor demòcrata i tolerant em renya perquè, del twitter estant, faig un comentari que considera profundament inadequat: comento amb una amiga que un especulador, que a més a més d'especular té la poca vergonya d'escriure llibres on es vanagloria de la seva 'feina' i explica com fer-ho, em sembla un autèntic capullo (poncella, en català).

Més enllà de si l'adjectivació és encertada o no (al meu entendre és d'una suavitat extrema tenint en compte el personatge) començo a tenir l'entrecuix ple de les lliçonetes, tons condescendents i crides a no faltar al respecte per part d'aquells que defensen el sistema existent i el perpetuen a diari. I aquest comportament no m'enerva pel fet que el regidor en qüestió formi part d'un partit - del qual no diré el nom- fundat per un ministre franquista, sinó perquè tal i com estan les coses, que es preocupin més per les formes que per la denúncia d'un especulador resulta d'un cinisme alarmant.

'Una cosa és opinar i l'altra és insultar', acostumen a dir. Per ells, les bones paraules són el més important. Pots retallar i arruïnar la vida als habitants del país que dius defensar, però si ho fas amb elegància i sintaxi immillorable, cap problema. Pots justificar aquest sistema criminal i dir que no hi ha cap alternativa a les polítiques neoliberals, però si ho fas amb un somriure d'orella a orella encara que saps que menteixes, no passa res. Reglamentàriament encorbatat i clenxinat, encara menys.

Però és clar, si escridasses un diputat que no vol votar per acabar amb els desnonaments o encercles el Parlament que està a punt d'aprovar una condemna de mort per les classes populars, ets un intolerant. I quan els dius que perquè retallen en sanitat i educació en comptes de fer-ho en armament o casa reial, t'etziben un 'demagògia!' i es queden tan amples. Entranyable paraula, per cert, demagògia, que com 'populisme' empren a diari tertulians, totòlegs i polítics diversos sense tenir la més remota idea de què significa realment.

Fins a cert punt és comprensible. Quan totes et ponen deu ser relativament fàcil estar tranquil i anar fent somriures pertot. Altres, però, que som demagogs i populistes de mena, tenim motius de sobres per no fer servir bones paraules. Perquè mentre hi ha miserables que es guanyen la vida especulant, el nostre entorn està ple de gent que ho passa malament per sobreviure i famílies que cada dia són expulsades de casa seva. Perquè hem seguit el relat que durant anys se'ns ha venut i hem estudiat carreres o mòduls i ara no tenim feina ni de casualitat i el conseller de torn ens diu que anem a fer cafès a Londres. Perquè mentre directors executius d'empreses que fan ERO són acomiadats amb indemnitzacions milionàries i vosaltres dissimuleu, no ens podem emancipar ni tenir un projecte de vida digna. Perquè l'atur, la precarietat i la incertesa, que per vosaltres són estadístiques o conseqüències d'una crisi passatgera, ens porten a la frustració i la desesperació.

Que no tinguin els sants pebrots de, a sobre, demanar-nos bones paraules.

IGNASI BEA és regidor de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.