20 anys i aquí seguim i seguirem, Guillem


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 12/abr/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La casualitat ha volgut que coincideixin en el temps dos fets que guarden una estreta relació: aquest dijous fa vint anys que van assassinar Guillem Agulló i aquest dijous s'ha acceptat a tràmit una denuncia contra l'alcalde de Burjassot per part de la Plataforma España 2000. Aquesta plataforma es declara feixista, racista i homòfoba, i té vincles amb molts partits neonazis d'Europa. Doncs resulta que posen una denúncia a l'alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià (Compromís), per 'incitació a l'odi' i per 'negar la llibertat d'expressió' (els va prohibir fer una paradeta) i és acceptada. Sí, gent de bona fe, sí: així funcionen les coses a l'Estat Espanyol i així és la justícia.

I la relació entre Burjassot i el Guillem Agulló ? Us preguntareu els quí no coneixeu els fets. El Guillem va néixer a Burjassot l'any 1975 i, ja des de ben jove, fou algú amb un fort compromís polític, militant del moviment antiracista, antifeixista i independentista del País Valencià. Amb un futur ple de vida i ple d'inquietuds polítiques i de molta lluita que es va veure cruelment estroncat un 11 d'abril del 1993 a Montenejos (Castelló), quan un neonazi valencià, Pedro José Cuevas Silvestre, el va assassinar clavant-li unes ganivetades. Avui, aquest personatge, que tan sols va estar quatre anys a la presó dels 14 als quals fou condemnat, forma part d'un partit feixista espanyol (Alianza Nacional) i ha estat cap de llista per aquesta formació a les eleccions municipals del seu poble, a la vegada que és a l'espera de ser jutjat acusat de pertànyer a un grup que justificava el Tercer Reich.

En Guillem representava un País Valencià insurgent, combatiu, coneixedor dels vincles d'aquesta part dels Països Catalans amb la resta del territori. Representava un no voler resignar-se a aquells i aquelles que ens volien fer creure que tots els mals s'acabaven amb allò de la 'transició'.

Ja han passat 20 anys i la seva familia i amics encara veuen, avui, com els grups d'extrema dreta del País Valencià es mouen impunement per tot el país i, encara avui, omplen de pintades les parets dels carrers propers a casa seva amb pintades amenaçadores o bé fan trucades que els recorden aquell terrible fet. Ja han passat 20 anys i segueixen tenint present, ells i molts d'altres, que ser independentista al País Valencià et pot costar la vida.

Els i les que vam entrar a formar part de Maulets poc després del seu assassinat el recordem com un símbol i sempre hem dit que ens sentim hereus de la seva lluita, de la seva passió per voler canviar l'estat de les coses, de la seva dèria per la justícia social i nacional. El millor homentage que li podem fer és ser-hi i seguir, seguir i seguir.

P.D.: A mig article acabo de sentir per la ràdio que els tribunals i jutges espanyols han tornat a emetre una sentència que, amagada darrere la demagògica retòrica del dret a la igualtat d'oportunitats i del bilingüisme, representa un enèssim atac al català i al nostre model d'immersió lingüística. Ja ho veus, Guillem, aquí seguim i seguirem!

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.