'La credibilitat dels socialistes en economia és inferior a la teva en Física Quàntica'


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 8/mai/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Amb aquesta frase, realitzada via Twitter per un membre del govern municipal (que ja ens té acostumats a frases de similar tarannà) ens descriu una manera d'entendre la política local.

Una manera on (en ocasions) es poden perdre els papers i on del debat deixa lloc a la repetició d'argumentaris, eslògans o la desqualificacions. La frase em va ser 'llançada' arrel d'un comentari on deia que l'Ajuntament de Sant Cugat era el que tenia un deute per càpita més gran dels municipis metropolitans de més de 50.000 habitants, aquí teniu les dades.

Avui tenia preparada una altra columna, però he sentit la tertúlia política de Cugat.cat i he pensat que potser cal fer cinc cèntims sobre física quàntica.

En la tertúlia, el meu company Pere Soler retreia al govern municipal que la gestió del pagaments de les indemnitzacions de les expropiacions de zones verdes (ordenades pel jutge) ha fet que l'Ajuntament pagui 1'7 milions d'euros en interessos de demora. Uns interessos que es podrien haver disminuït considerablement amb un pla de pagament al dia i no enviar constantment la demanda de pagament a l'EMD de Valldoreix (quan estava el govern d'esquerres, és clar). Hem pagat interessos de sentències de 2004, 2007, 2008 etc. M'ha sorprès la resposta del representant del govern municipal: Barcelona ha estat insolidària... Home, cal recordar que la normativa és competència del govern de la Generalitat i que el Pla General Metropolità potser es podria haver canviat en 23 anys de pujolisme.

Parlant de física quàntica, voldria recordar, per exemple, que:

- De 1999 a 2005 la recaptació d'impostos a la nostra ciutat la va realitzar una empresa privada anomenada Impulsis. Durant aquests temps, i durant bona part d'anys, no es van cobrar per via executiva els impostos (IBI, etc.), taxes o multes. Es van deixar de recaptar entre 7 i 8 milions d'euros, van prescriure i es van deixar de cobrar.

- El govern municipal de CiU va rebutjar crear una comissió d'investigació sobre el deute del govern municipal (per tant de l'Ajuntament) de 3,5 milions d'euros amb l'empresa que de neteja i recollida d'escombraries. Des de 1996 a 2007 es van acumular als calaixos factures no consignades ( i per tant que falsejaven el resultat del pressupost)

- La mala gestió en el cobrament municipal de les contribucions especials de les urbanitzacions de La Floresta i Mira-sol va forçar el govern municipal a retornar (després sentència judicial) més d'un milió d'euros.

- En el procés de canvi d'usos de l'antiga discoteca CHIC, es van requalificar els terrenys on actualment està situat un hotel. Paral·lelament el govern municipal va concedir un dret d'ús (a canvi d'un cànon) durant 40 anys, a la zona del que es coneix com la zona del Avions. Encara no s'han cobrat 1,2 milions d'euros.

- El govern de CiU va deixar de pagar part de les quantitats acordades a l'EMD de Valldoreix en relació al conveni econòmic i competencial des de l'any 1994. Després de despeses jurídiques realitzades per Ajuntament i EMD de molts anys, finalment la Presidenta Turu va obtenir el reconeixement de deute històric per valor de 2,4 milions d'euros. A veure que passarà ara, la incògnita del nou conveni econòmic plana.

- L'any 2009 el pressupost municipal es veia abocat a un dèficit sagnant. Cauen els ingressos 14 milions d'euros però una operació sobre les amortitzacions de les infraestructures permet a la Concessionària d'aigua SOREA avançar 15 milions d'euros. Aigua pel 2009, set pels següents. El pressupost acaba amb un superàvit d'un milió amb aquest 15.

- L'any 2010 l'equip de govern municipal de CiU va reconvertir uns resultats de dèficit fent-los passar per números verds. Això s'ha pogut fer perquè s'ha utilitzat l'empresa municipal Promusa per assumir unes previsions d'ingressos de dubtós cobrament de 14 milions de cara a l'any 2011 que en realitat són font de deute per haver assumit la gestió de Volpelleres i Mira-Sol Centre.

- Sobre aquestes dues operacions vam demanar una comissió d'investigació, que (com sempre) va ser rebutjada. Alhora van ser portades a la Sindicatura de Comptes per part del PSC. La seva resposta va ser 'La sindicatura de comptes no actua per part d'altri'. Així anem

És evident que el govern municipal ha tingut clars i foscos en la gestió econòmica municipal. En molts casos s'han arranjat errors lamentables (com el cobrament d'impostos, ara a la Diputació de Barcelona amb excel·lents resultats), la monitorització pressupostària i control de despesa, un bona professionalització de l'equip, una pressupost per objectius, els indicadors de gestió etc, però no cal oblidar aquells aspectes que, altres equips dels mateix govern municipal, que encara tenen efectes en els nostres comptes presents i futurs.

Una mica de contenció verbal i humilitat no aniria malament, no tot són majories absolutes.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

COMENTARIS

Bon article Ferran. On és la famosa transparència ?

Jaume Massanés i Papell. Enviat el 8/mai/13


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.