Els mantindrem fidels el meu poble i jo


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 18/mai/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Manllevo dos fragments de dos poemes de Salvador Espriu posant-los junts en el títol d'aquesta columna. El primer correspon a 'Inici de càntic en el temple' publicat l'any 1965 i l'altre 'El meu poble i jo' de 1968. Tan se val, les paraules d'Espriu, aquest mandat de guardar els mots serveix avui, desprès de quasi quaranta anys d'haver estat escrits, igual com serveixen articles i poemes publicats a finals del segle XIX o durant els primers anys del XX. Malauradament no hi ha canvis, ans al contrari, en l'actitud i la comprensió de les Espanyes envers Catalunya, la realitat de Catalunya com a nació, com entitat pròpia, espai genuí que viu encara amb la seva llengua i una tarannà específic, ni millor ni pitjor, però singular i intransferible.

ESCOLTA-HO

La 8ena Nit Literària que organitza Omnium Cultural Sant Cugat es va celebrar el dia 10 de maig al Restaurant La Masia (Can Solà) amb una participació on hi destacaven una trentena d'escriptors conreant novel·la, poesia, assaig, periodisme. Hi ha exemplars dels llibres apareguts durant el darrer any, de maig a maig i sura, sobretot, les ganes d'estar presents una nit de reunió i converses, de salutacions i intercanvi d'idees, quan només fa 24 hores que tots plegats sabem dos noves llengües: LAPAO i LAPAPYP.

La Cia. Les Sineres presenten SINERAMA (Gent de Sinera), un cabaret literari a partir de textos narratius i poètics de Salvador Espriu dramatitzats i dirigits per Dolors Vilarasau que és, de fet, un avançament d'una de les Lectures a la Fresca que aquest proper mes de juliol tindrem el plaer de veure a les places de la ciutat. Ariadna, en la magnífica recreació de Martina Vilarasau ens ho diu a l'entrada: 'Si de nou voleu passar/ Ariadna tornarà/ a mostrar-vos el camí/ que us permeti de sortir'.

Ella i en Quel·la de Bárbara Granados, la Teresa Vallalta de Sònia Guimerà, l'Ulrika Thöus de Gisela Figueras i l'Esperanceta Trinquis de Carme González configuren una mirada femenina potser diferent del tòpic Espriu construït en anys de lluita antifranquista. Elles, perquè cal afegir la il·luminació de Laura Aguiló també dona, exploren un camí que caldrà comentar quan sigui el moment desprès d'aquest aperitiu sucós.

Maria Rosa Caballé, presidenta de la secció local, dona la benvinguda i marca amb el poema escollit el clima reivindicatiu que seguirà. Ramon Balasch fa el pròleg literari, com a poeta i com a marmessor del poeta, anunciant el llibre pòstum. Omnium premia amb diplomes els socis antics, que no vells, i la presidenta nacional, Muriel Casals, reclama l'estat de vigília davant els esdeveniments que segueixen la cançó de l'enfadós, de la negació, de la falta de reconeixement, una línia de discurs que l'alcaldessa, Mercè Conesa, expressa amb eloqüència aprofitant per traslladar-nos les paraules del President Mas en una visita del matí davant dels estudiants estrangers d'una escola internacional de la ciutat, en el sentit de fer veure una realitat que, des de qualsevol segment de la societat cultural o social, mostra qui som i, confiem, poder seguir sent. 'Ens alcem tots dos/ en encesa espera/ el meu poble i jo'. Paraules del poeta, paraules que alguns no volen entendre.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.