Les estructures d'estat que necessita una Catalunya independent


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 29/jun/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un estat requereix essencialment articular unes estructures legals, socials i econòmiques que garanteixin la seguretat jurídica, la cohesió social i en definitiva la continuïtat de la vida quotidiana, que asseguri des de guardar l'ordre públic fins a tenir subministrament d'aigua i llum, així com la mobilitat i les telecomunicacions. De fet, aquestes són les grans diferències entre els estats i les anomenades CCAA, regions i fins i tot nacions com la nostra sense estat.

Aquestes estructures d'estat són:

La Hisenda pròpia: Per garantir la suficiència financera de la Generalitat. Aquesta estructura hauria d'impulsar-se ja, per això cal que les Administracions públiques facin el pas d'ingressar-hi els impostos. En aquest sentit, ja hi ha molts Ajuntaments catalans que ho han fet i esperem que no triguem a veure que també ho fa l'Ajuntament de Sant Cugat.

Banc públic: Per fer de banca comercial amb funcions creditícies, així com per garantir liquiditat al sector empresarial i contribuir d'aquesta manera a reactivar l'economia catalana, tal com ara ho fa l'Institut Català de Finances.

Un sistema monetari i financer: El dret a decidir també inclou la possibilitat de fer-ho respecte dels instruments monetaris i fiscals del nou estat que construirem. Tot i que resulta innegable el consens que hi ha a dia d'avui sobre continuar amb l'euro com a moneda. D'altra banda també caldrà un Banc de Catalunya que supervisi les entitats financeres i implementi la política monetària del BCE o bé en dissenyi una de pròpia.

La Seguretat Social catalana: Pagarem les pensions amb les cotitzacions dels treballadors en actiu, tal i com fa Espanya. És el sistema anomenat de repartiment i la seva sostenibilitat depèn de la relació entre l'envelliment de la població i la taxa d'ocupació.

Nou ordenament jurídic: Que bàsicament suposi una administració àgil, eficaç i de proximitat. Entre d'altres caldrà plantejar-nos suprimir l'Audiència Nacional, crear el Consell de Justícia de Catalunya, la Fiscalia General, el TS i el TC.

Infraestructures com energia, comunicacions i transport: Hem de fixar una normativa pròpia que reguli el sector i que negociï la propietat i la gestió del transport existent en el territori català. Cal prendre el control de la seguretat de les centrals nuclears i aprofitar l'avinentesa per decidir quina política nuclear farem. Les xarxes de telefonia són propietat d'empreses privades i per tant poden continuar oferint el mateix servei en condicions equivalents a les actuals. D'altra banda necessitem un Pla Nacional d'infraestructures adequat a les necessitats del país, com ara l'històricament reivindicat Corredor Mediterrani.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.