L'Impulso Ciudadano contra la llengua catalana


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 12/jul/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La guerra que estan portant a terme els partits ultranacionalistes espanyols, PP i Ciudadanos, contra Catalunya es fa més virulenta com més ferm es manté el nostre país en el camí per constituir-se en un Estat independent. Pensaven que tindrien Catalunya sotmesa eternament i ara s'adonen que ni Felip V ni Franco van reeixir en els seus objectius. Ens van fer mal, sí. Però encara som aquí. I encara defensem la nostra llengua. La llengua pròpia i nacional de Catalunya.

ESCOLTA-HO

L'ultranacionalisme espanyol vol imposar que la llengua espanyola sigui també llengua vehicular a l'escola perquè sap molt bé que això seria letal per a la llengua catalana. Els científics ja han explicat reiteradament que la convivència en un mateix pla d'igualtat institucional entre una llengua forta i una llengua minoritzada significa sempre, sempre, sempre la mort de la segona. I la mort de tota llengua, no hi ha dubte, significa també la mort nacional del poble que la parla i la seva absorció per part de la cultura expansiva que se li declara superior.

S'entenen, per tant, els esforços del col·lectiu Impulso Ciudadano -nom força eloqüent- i de la seva 'Asamblea por una Escuela Bilingüe de Sant Cugat', sota els auspicis del Partit Popular i de Ciudadanos, per trencar el model català d'immersió lingüística. Satisfets que en una Catalunya com l'actual, sotmesa a Espanya, la llengua catalana tingui un caràcter residual, ara volen destruir també la seva presència en els organismes públics, que és l'únic espai protegit que encara li dóna vida. No en tenen prou que no hi hagi cap catalanoparlant del sud que no sàpiga espanyol mentre que hi ha milers d'hispanoparlants que no saben català. No en tenen prou, perquè el seu objectiu és polític i volen la mort de la llengua catalana. Tanmateix, no se'n sortiran perquè no cedirem. Si més no, per dues raons: una, perquè la comissió de Cultura del Parlament Europeu acaba de classificar el català com a llengua en perill d'extinció; i dues, perquè és inadmissible que en el si d'un mateix Estat la llengua castellana tingui uns drets a Catalunya que la llengua catalana no té a Espanya.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.