La dignitat humana


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 13/jul/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El proper dijous, dia 18, s'inaugura la 28ena edició del Curs d'Estiu de la Universitat Internacional de la Pau, una iniciativa sorgida de l'esperit i voluntat d'un grup de persones amants de la llibertat i d'un sentit de la transcendència humana, amb un personatge al front de llarg recorregut cultural i cívic, Frederic Roda i Pérez. La conferència inaugural serà a càrrec de Josep Mayoral, alcalde de Granollers, amb un tema titulat: 'El paper de les ciutats en la construcció de la pau', enquadrat més aviat en el seu càrrec de Vicepresident de Majors for Peace, una organització que agrupa alcaldes de tota Europa amb aquest interès, que les ciutat siguin actives, també, en la conservació i preservació de la pau.

ESCOLTA-HO

A mi sempre m'ha fet certa gràcia, per dir-ho d'alguna manera, aquestes associacions que propugnen coses que em semblen elementals i fonamentals i que sembla que no caldria remarcar. Sant Cugat, ciutat amiga de la Infància, qualificada així per Unicef. És clar!, la pregunta a continuació que em faig és: Hi ha alguna ciutat que no sigui amiga de la infància?. I segueixo, hi ha alguna ciutat que no estigui per la construcció de la pau?. El problema és que volem dir amb això exactament i quines accions fem, per un tema o l'altra, infància i pau, de forma que això sigui possible, per no dir inevitable.

El títol genèric de la nova convocatòria de la Unipau és: 'La democràcia com a garantia de la dignitat humana' i, llegint el programa, les ponències i els participants dels sis dies, des de divendres 19 fins el dimecres 24, pot afirmar-se sense cap mena de dubte que ens trobem, probablement, amb una de les reunions de personalitats i experts més potents i significatives que es poden aplegar avui a casa nostre.

La qüestió fonamental és, després dels coneixements que la història passada ens ofereix i, sobretot, el present ens serveix dia a dia en els telenotícies, els diaris, la xarxa digital, i les experiències personals, si la democràcia pot ser aquesta garantia desitjada i justa. Probablement el que passa, com ja s'ha repetit a tort i a dret, és que una cosa és la democràcia, els diferents sistemes formals d'exercici de la democràcia que, com sabem, també ha estat adjectivada: democràcia orgànica, sense anar més lluny, i l'altra el sentit democràtic de la vida, de la convivència, per defensar aquesta dignitat humana en la que, creients o no ens trobem junts, viure sense matar, esclavitzar o vexar, davant dels que pretenen utilitzar el millor sistema concebut per la humanitat per fer el contrari.

La dignitat humana només pot existir en la pau, en la no violència, només pot ser negant qualsevol mena de violència. Assistir al curs d'estiu de la Unipau pot ser una manera d'intentar-ho.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.