El nom de Sant Cugat


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 21/jul/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El nom de la nostra població és el d'un cristià que per tots els indicis, havia vingut de l'altra banda de la mediterrània a principis del segle IV. L'imperi romà que amb la força de les legions imposava la seva cultura i les seves lleis per tot el 'mare nostrum', tenia problemes amb els cristians. La llibertat de consciència que reivindicaven encaixava malament dins d'aquell sistema.

Durant tres llargs segles els creients en Jesucrist vivien o malvivien en una dictadura que alternava èpoques de tolerància amb altres de persecució implacable. Dioclecià va organitzar de forma intel·ligent una de les darreres persecucions centrada en fer desaparèixer els líders. Les actes proconsulars eren destruïdes i és difícil conèixer l'abast d'aquella persecució. Gràcies a un poeta gairebé contemporani Aureli Prudenci, hem conegut que un tal Cugat va ser màrtir de Crist a Barcino. En l'indret que ara ocupa la nostra ciutat des de temps immemorial s'ha honorat aquest testimoni de fe cristiana.

*Dissabte dia 27 a les 20h. al monestir: Missa Major. I a les 21h. al claustre: dansa del Grup Mediterrània, homenatge al màrtir i ofrena dels rams d'olivella, tal com feien els nostres avantpassats fa catorze centúries. Anem a les arrels!

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.