800 anys de la batalla de Muret


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 11/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa només uns dies, organitzada per l'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix, vaig assistir a una interessantíssima conferència de l'historiador Xavier Escura sobre 'Els càtars i la batalla de Muret', a propòsit del 800 aniversari d'aquell fet històric de tantíssima transcendència en la història de Catalunya, d'Occitània i de França. Va ser un plaer profundament enriquidor escoltar el relat d'Escura sobre les estratègies i les maniobres prèvies a la mort del rei Pere II, pare de Jaume I.

Escura va explicar que Jaume I -influït per terceres veus- no va ser prou just en el retrat que va fer del seu pare en 'El llibre dels Fets', sobretot quan diu: 'El dia que féu la batalla havia jagut amb una dona, de tal manera que Nós sentírem a dir després al seu reboster, que havia estat present, i a d'altres que ho varen veure amb els seus ulls, que ni a la lectura de l'evangeli pogué estar dret'. No sembla versemblant que una nit d'amor pogués afeblir de tal manera un home alt i cepat com Pere II, que, per altra banda, era especialment curós en les convencions militars del combat. Just al contrari de Simó de Monfort, el francès maquiavèl·lic que, preveient-se perdedor de la batalla -les seves forces eren molt inferiors a les catalanooccitanes- i aprofitant-se del capteniment noble de Pere II, va ordir un pla per assassinar-lo i sortir-ne victoriós.

Per arrodonir aquesta conferència de Xavier Escura, tant a Sant Cugat com a qualsevol altre lloc, jo recomanaria la representació d'un espectacle brillantíssim que ja s'ha vist en el Festival Tradicionàrius i en algunes poblacions catalanes a càrrec d'una formació musical anomenada Cor País Meu. L'espectacle es diu 'Muret 1213, càtars' en el qual, a partir de la suite 'No trencaràs el son dels càtars', de Jaume Arnella i Marcel Casellas, se'ns mostra en clau satírica la croada contra els càtars del Llenguadoc i la Provença i la batalla de Muret, així com els fets que van comportar la mort d'un poble, de la seva cultura i de la llengua d'Oc. No cal dir que moltes de les coses que s'hi veuen, tenen força paral·lelismes amb la realitat catalana actual. Recomano vivament al nostre Consistori que estudiï el pas d'aquest deliciós espectacle musicoteatral per Sant Cugat. És tot un regal cultural.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.