Clars i ombres als consells de barri


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 9/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La participació ciutadana com a concepte promogut per la institució municipal és una novetat a la nostra ciutat. L'ampliació dels processos de debat i (poca) decisió territorials mitjançant els nous Consells de Barri està esdevenint positiva en alguns casos i frustrant i lamentable en altres. Com sabeu, existeixen cinc consells de barri a la nostra ciutat. Els ja tradicionals, i amb una acció associativa i veïnal destacable, a les Planes, Mira-sol i la Floresta i els nous lligats al casc urbà i anomenat Centre-Est i Centre Oest.

Cal dir que els consells de barri del centre no funcionen i no es un gran esforç per tal que funcionin. En aquest sentit cal demanar als seus presidents un acte de reflexió al respecte i si la seva voluntat és que aquest òrgan de participació esdevingui sec i mort ... que ho diguin.

No pot ser que encara al Consell de Barri de Centre Oest ( Centre Estació i més ) no hagi assistit mai la vicepresidència proposada pel President. Home, si cal, proposem un altre nom de persones lligades al teixit associatiu, no trobeu?

En aquest Consell de barri l'assistència de persones és limitadíssima (de fet inexistent, tal com han denunciat també altres grups) i suposo que el que vol fer el govern és matar el Consell per inanició. L'obligació del govern és convocar amb temps i forma i desenvolupar les accions demanades, per exemple els diferents Grups de Treball.

D'altra banda cal tornar a reivindicar una calendarització anual de tots els consells de barri anual i la seva distribució.
Demanar al regidor d'economia que destini una petita partida a aquesta actuació.

El proper dilluns dia 14 es farà una sessió del Consell de Barri del Centre Est (Barri Monestir, Coll Favà etc). La darrera reunió es va realitzar el març passat i encara no tenim ni l'acta de la reunió. Això és normal? És normal que amb el debat ciutadà al voltant de les fases de 'vianantització' de l'avinguda Cerdanyola solament s'hagi fet un grup de treball de mobilitat a mitjans de 2012?

Dóna la sensació que 'la cosa' és anar passant les diferents reunions i anar tatxant les que queden, i aquest ben bé no és el sentit, no trobeu?

Es clar que hi ha coses positives, crec que cal destacar el nou web del consell de barri, un espai d'unificació de la informació que pot ser positiu. També destacar la possibilitat ( i posar-la en valor tot destacant la posició del seus presidents) que els representants polítics puguin assistir als Grups de Treball de Mira-Sol i les Planes (no als altres), aspecte que en alguns casos pot ser molt positiu al no repetir-se debats al plenari del Consell. Destacar, també, el funcionament del Consell de Barri de les Planes i la seva connectivitat via facebook, aspecte que seria necessari traslladar als altres Consells.

Al Consell de Barri de la Floresta l'altre dia es va demanar que les intervencions del veïnat es facin a principi de la Sessió del Consell. Crec, i crec que també tots els grups municipals, que la proposta veïnal té tot el sentit i s'hauria d'exportar, també, a tots els Consells.

En definitiva, portem ja un temps on els Consells estan en rodatge, crec que ara toca encetar un debat de valoració i reformes per tal que la utilitat dels Consells de Barri esdevingui un present i no un desig. La regidoria responsable té feina en aquest aspecte, una d'elles és intentar unificar formes de funcionament i traslladar els aspectes positius que es fan en alguns dels Consells. Cal fugir dels regnes de taifes participatius a la baixa.

FERRAN VILASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.