La lluita contra els desnonaments no pot aturar-se


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 19/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La defensa dels drets dels deutors hipotecats davant de les entitats financeres ja fa anys que dura i per desgràcia encara no s'ha acabat. Cada dia que passa, massa famílies viuen un autèntic infern davant la impossibilitat de pagar un deute que els deixarà al carrer i els condemnarà de per vida. Aquesta defensa l'han dut alhora la societat civil, a través de la Plataforma dels Afectats per la Hipoteca, la PAH, així com també algunes forces polítiques com ara ERC. El setembre del 2010 ja vam presentar al Congrés dels Diputats una Proposició de llei en què demanàvem no només la dació en pagament, sinó també la prohibició de les clàusules sòl en els contractes hipotecaris i ho hem anat repetint, al costat d'altres forces polítiques, rebent gairebé sempre una negativa per resposta.

Aquesta setmana hem sabut que la PAH de Sant Cugat ha aconseguit negociar una dació en pagament i un lloguer social amb una entitat financera. Així mateix, a Salt també s'ha viscut una nova victòria dels qui defensen els drets més fonamentals dels consumidors, davant d'algunes entitats financeres que es dediquen a extorsionar els seus clients.

Certament, la nova Llei 1/2013, de 14 de maig de mesures per a reforçar la protecció dels deutors hipotecaris, reestructuració del deute i lloguer social (que modifica el Reial Decret Llei de 6/2012, de 9 de març), ha ampliat una mica les circumstàncies personals, familiars i econòmiques exigides per a poder sol·licitar una dació en pagament, però encara queda molt lluny de la realitat social actual, on milers de famílies sense feina, es veuen incapaces de poder conservar el seu habitatge habitual.

L'altra evidència d'aquesta superioritat legal i moral d'algunes entitats financeres són les clàusules sòl, una autèntica demostració de la gran desigualtat que tenen les dues parts, entitat financera i particular, quan subscriuen un contracte hipotecari. La presència d'aquestes clàusules i d'altres d'abusives, acaben de convertir els hipotecats en esclaus de per vida a mans dels poderosos.

Com si amb tot això no n'hi hagués prou per revoltar-se, hem hagut d'observar com alts exdirectius de Catalunya Caixa, per posar un exemple d'entitat rescatada amb fons públics, seien davant la Comissió de caixes del Parlament i s'espolsaven les culpes, com si ells no n'haguessin sabut mai res, això sí, mentre l'empresa que dirigien era cada cop més insolvent fins al punt d'haver de ser nacionalitzada, ells cobraven retribucions i indemnitzacions desproporcionades. Ara, a banda d'aquests clients afectats, també s'hi suma la de molts dels seus treballadors i les seves treballadores, que hauran de pagar les conseqüències de tanta irresponsabilitat i incompetència, perdent els seus llocs de treball. Permeteu-me que ho digui, em fan fàstic!

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.