Sant Cugat, ciutat antitaurina


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 25/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tot un èxit, la moció presentada per la CUP de Sant Cugat al Ple Municipal demanant la reafirmació de la ciutat en el seu compromís com a ciutat antitaurina i el rebuig al Projecte de Llei del govern espanyol, que pretén blindar les curses de braus declarant la tauromàquia Patrimoni Cultural Immaterial. Tots els grups municipals, llevat del PP, hi van donar suport i Sant Cugat, per tant, ha deixat clar que defensa la resolució del Parlament català, de juliol de 2010, en virtut de la qual les curses de braus resten abolides a Catalunya.

Els arguments del Partit Popular, a través de la regidora Maria Dolors Domènech, favorable a l'espectacle sanguinari de la Fiesta Nacional espanyola, són d'aquells que provoquen vergonya aliena. Seguint la tònica de les persones mancades d'arguments, la senyora Domènech se serveix de les apetències taurines de personatges coneguts -Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, Enrique Tierno Galván...- per bastir un discurs tan consistent, intel·lectualment parlant, com un castell de sorra. Si ja és greu sacralitzar els gustos personals d'algú pel sol fet que és un cantant famós o un professor universitari, encara ho és més combregar amb una solemne barbaritat com aquesta de Tierno Galván: 'Els braus són l'esdeveniment que més ha educat socialment i políticament el poble espanyol'. Quina llàstima que Tierno Galván ja no pugui avergonyir-se de si mateix en llegir-ho.

La part més galdosa de tot plegat, però, és que la senyora Domènech i el seu partit nacionalista espanyol acusin la resta de partits de polititzar les curses de braus tot i saber que hi ha poques coses tan manifestament polítiques com aquesta. En aquest sentit, hauria estat bé que abans de parlar s'haguessin fet aquest parell de preguntes: si les curses de braus no són política, com és que tenen el rang de 'Fiesta Nacional'? Si les curses de braus no són una qüestió política, per quina raó el PP pretén imposar-les per damunt de la voluntat del Parlament de Catalunya? Les curses de braus, diguem-ho clar, són política. Són una orgia masclista institucionalitzada de martiri i sang, un espectacle que denigra la condició humana i que necessita fabricar-se una coartada cultural per tal que aquells que hi assisteixen puguin gaudir impunement de la tortura d'un ésser viu.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.