De poesia i altres efectes alternatius


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 26/oct/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quan es pengi aquest columna a la web deC cugat.cat només faltarà un dia perquè s'acabi el gruix més important del 13è Festival de Poesia de Sant Cugat, i dic això perquè, fins el dia 30 de novembre hi ha convocatòries vinculades a aquest festival adreçat a tota la ciutadania amb una programació que jo considero que, aquest any, ha assolit una densitat, varietat i nivell de qualitat realment elogiables.

La poesia, sempre es diu, és una de les formes artístiques més minoritàries i que necessiten del suport públic per poder surar. Jo coincideixo en que es tracta d'una de les arts que convoca poc personal però, en canvi, té unes característiques que la fa doblement important o transcendent. La primera és que en la poesia es concentra i manifesta l'essència del moment històric, sigui per part del poetes que conreant una escriptura de la intimitat com per part d'aquells que s'atreveixen o volen fer un discurs poètic dirigit a les multituds o al sentit transcendent del fet social. En el primer cas acostumen a projectar les inquietuds del subjecte immers en un món col·lectiu que els altres, les altres veus, insereixen aquest univers total que és el món i la seva evolució humana.

La segona, i no menys important, és que la poesia exigeix del qui l'escriu i també del que la llegeix, ja sabem allò que es produeix en qualsevol art i és que no existeix sense el receptor que la multiplica en tantes formes i sentits com els que la llegeixen, exigeix repeteixo, l'assumpció del món i de les diferents maneres de percebre'l que a la vegada els portarà a definir i definir-se en funció d'aquesta indagació interna i externa que la lectura interior o la recepció pública de la poesia obliga a formular-se.

Aquest 13è Festival ens ha portat, fins ara, moltes paraules però, sobretot les del poeta d'honor d'enguany Joan Margarit. Un poeta amb una llarga obra, del 1975 ençà, que suposa 12 llibres de poemes en català i una obra menor, que no inferior, en castellà i que en el decurs de la setmana, apart d'un actes anteriors i altres posteriors com abans comentava, es convertirà en un més poetes que el Festival de Sant Cugat honora i pel que es honorat, com ens passa a tots els que ho seguim quan rebem la paraula que, necessàriament, ens farà lliures i que, alhora, amb la nostre presència activa o passiva aixequem per convertir-la en bandera d'una cultura que es resisteix a ser aniquilada.

Jo els convido a que acabin d'assistir a tots els actes pendents, avui i demà, a les exposicions que diferents galeries tenen obertes relacionades amb la poesia fins a final d'any o, també, a diferents activitats i espectacles fins el dissabte 30 de novembre del que el programa editat per l'Ajuntament en dona les dades, perquè 'hem viscut per salvar-vos els mots'.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.