Desmuntant els paranys espanyolistes


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 29/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Són molt interessants, les dades de l'enquesta encarregada per l'Assemblea de Municipis per la Independència, de la qual forma part Sant Cugat. Interessants i il·lustratives, ja que parlen d'un 58,5% de catalans que votarien a favor d'un Estat independent per a Catalunya i només un 19,3% que ho farien en contra. Però no són només rellevants per això, també ho són perquè desmunten els paranys dialèctics i els corrents de pensament que fan circular els nacionalistes espanyols en el sentit que tot es redueix a una qüestió econòmica.

Ves per on, aquest punt -millora de la situació- apareix en quart lloc a l'enquesta amb un 23,6%. En els llocs preferents hi trobem això: per raons d'identitat nacional (33,6%), per l'autogovern en la presa de decisions i en la gestió dels recursos (28,4%) i per l'esgotament de la relació amb Espanya (27,8%). És a dir, la gent, en general, vol un Estat per a Catalunya per la mateixa raó que els francesos, els danesos o els holandesos volen un Estat per als seus països: perquè tenen consciència de la seva identitat, perquè volen prendre les seves pròpies decisions i perquè no estan disposats a permetre que algú els espoliï, assassini la seva llengua i els tracti com una colònia.

Divertides, per tant, les argumentacions nacionalistes del Partit Popular, de Ciudadanos i del Partit Socialista a la trobada que es va fer a la seu del Club Muntanyenc. Amb la nació espanyola com a tòtem, tots tres es van limitar a oferir, cadascú a la seva manera -uns calerons aquí, un copet a l'esquena allà-, petits retocs que ens facin creure que Catalunya és menor d'edat i que no pot tenir veu i vot a les Nacions Unides. El diputat popular Fernando Sánchez, diu que 'la Constitució assegura les llibertats dels catalans'. Ah, sí? Aleshores com és que no els deixa decidir què volen ser? El ciudadano José Maria Espejo diu que està 'en contra de la separació'. Com és, doncs, que malden per separar els alumnes a l'escola per raons de llengua? I la socialista Montserrat Capdevila diu que cal 'buscar un encaix de Catalunya a Espanya'. Ho diu sense adonar-se que si cal encaixar els catalans a Espanya, és que els catalans no són espanyols. Arribats aquí, diguem a aquests tres diputats i als seus partits nacionalistes espanyols que Catalunya no és menor d'edat. Catalunya és una nació adulta. I una nació adulta no aspira a ser una nació sense Estat, una nació adulta vol ser un Estat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.