El maquinista de la general


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 28/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A casa nostra, vull dir a Catalunya, sembla que darrerament tot està a la venda i que tot s'hi val per tal d'omplir les arques de la Generalitat. Em recorda aquella escena de 'El maquinista de la general' en què perquè el tren continués corrent el maquinista cremava a la caldera de la locomotora les fustes del propi tren.

Vam començar per vendre Aigües del Ter-Llobregat (ATLL), ara farà gairebé un any, el 27 de desembre. Llàstima que no haguessin esperat al 28, així podríem dir que tot plegat va ser una broma! Però no, s'ha privatitzat un recurs bàsic per a la vida, que hauria de ser gestionat en funció dels interessos de la població i no dels interessos econòmics. O almenys així ho entenem nosaltres. I no ens val allò de que va ser pel deute i de que l'empresa no era rendible, ja que si no ho fos no n'hi hauria dues barallant-se com a gats i gossos per aconseguir-ne la concessió. La venda es va fer a corre cuita, amb nocturnitat i mala fe i de resultes de tanta pressa, tenim el tema embarrancat als tribunals, sense que ningú sàpiga com pot acabar la jugada, però el que sí sabem és que en cas d'haver de revertir la venda, caldrà tornar a Acciona els milers d'euros que va pagar, més els que vulgui demanar per danys i perjudicis. Això no obstant, tant el conseller d'Economia com el de Territori i Sostenibilitat dormen tranquils, amb la convicció de que 'tot anirà be'.

També ens hem venut els túnels de Vallvidrera, i no devia ser perquè no eren rentables ja que entre 2010 i 2011 hi va haver un benefici de gairebé 20 milions d'euros. Uns beneficis públics que es reinvertien en infraestructures com la construcció de l'estació dels FGC de Vullpalleres i que ara es repartiran uns altres.

Una altra venda curiosa és la d'edificis on la Generalitat tenia algunes de les seves dependències. I aquest és realment el conte de la lletera, doncs és ben conegut que han hagut de rebaixar el preu gairebé una quarta part (21,7%) respecte a la taxació inicial. Sembla mentida que en els temps que corren i tal com està el panorama, els savis del Govern dels millors pugui pensar que hi haurà cua per comprar unes cases ací i allà només perquè el govern ha decidit que se les vol treure del damunt.

I, finalment, la joia de la corona: el nostre Govern ha anunciat la intenció de vendre 14.000 habitatges públics propietat de l'Incasol a un fonts d'inversió especulador. Deu ser perquè anem sobrats d'habitatge públic, malgrat les 100.000 ordres de desnonaments que hi va haver a Catalunya durant el 2012. Quan el que sembla que caldria fer és crear un parc públic d'habitatge, que s'hauria de nodrir també amb les aportacions que hi fes el Sareb, el banc dolent, i crear un fons social que pogués donar cobertura a totes aquelles famílies que tenen problemes per accedir a un habitatge, el que fan és fer que els habitatges públics de la Generalitat passin a mans privades.

A aquest pas ens quedarem només amb la locomotora. I vés a saber si d'ací a uns dies ens anuncien la venda del Parlament per convertir-lo en un gran parc temàtic o en un centre comercial. El que sap greu és que si un dia arribem a tenir un estat propi potser ja no tindrem país.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.