Altruisme estètic


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro


Publicat: el 3/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una nova i enorme clínica dedicada a la cirurgia estètica obre a Sant Cugat guiada pel noble i impol·lut esperit altruista del cirurgià plàstic Iván Mañero. Es considera tot un benefactor i així defineix la seva feina: 'Cada operació és un repte artístic per fer feliç a una dona.' És com una mena d'il·lustrat que salvarà les dones de la càrrega que els suposa el propi cos. Delirant tot plegat.

En l'entrevista que li fan al TotSantCugat s'esplaia àmpliament en el discurs que cerca justificar la necessitat per la bellesa dels éssers humans, ple de contradiccions, per cert, i deixa anar perles del nivell: '[les dones] quan tenen fills, s'operen la panxa i el pit perquè l'embaràs és una agressió al cos de la dona, que queda molt tocat'. Com una persona que es considera metge pot entendre l'embaràs com una agressió al cos? En fi. També creu que els estereotips estan minvant alhora que entén 'la bellesa, l'atracció sensual i sexual a partir de la simetria del cos, els nassos petits, marcar els pòmuls i, en definitiva, crear un gest amigable de les persones'. Jo pensava que això sí era un estereotip.

Doncs bé, a l'únic fet (gens altruista) que pot contribuir aquest bon home és a perpetuar cànons de bellesa inassolibles per la pròpia condició d'artificialitat que els caracteritza. Cànons que s'insereixen en un marc més ampli, com ho podrien ser les modes. Aquestes actuen com a normes o dinàmiques socials que forcen conductes i desitjos en els individus a l'hora de moure's en àmbits socials, generant-los expectatives impossibles. És així com la pressió estètica s'insereix de manera imperceptible en les nostres ments i ens condiciona com a individus. Per tant la felicitat de la dona post operada només respon a una realitat cultural concreta i no a un fet psicològic innat com sembla voler intuir el cirurgià.

En definitiva, res d'altruisme i molt de lucre privat. Ivan Maraña s'insereix de ple en un mercat lamentablement consolidat com és el de la cirurgia estètica. A més, donat que el 85% de les seves clients són dones, contribueix a la perpetuació del patriarcat com a sistema d'opressió. Però, és clar, ho fa per amor a l'art.

MARCO SIMARRO és estudiant d'Educació Social, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i militant d'Arran Sant Cugat
@MarcoSz4



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.