Un IBI més social és possible


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 11/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A la majoria dels ajuntaments catalans l'Impost de Bens immobles o IBI (l'antiga contribució) està separat de la taxa de recollida de les escombraries. Entre d'altres motius perquè aquesta taxa va lligada directament al cost del servei de la recollida d'escombraries, i així pots saber si el serveis és o no deficitari, o pel contrari es manté l'equilibri econòmic del servei.

Però a més, tenir separat l'IBI de les escombraries també permet l'aplicació de bonificacions a la taxa i per tant una reducció de la quota global (segons renda) que en aquests moments no es realitza. Per exemple amb una taxa d'escombraries separada de l'IBI es podrien fer bonificacions relacionades amb el concepte de tarifació social segons els ingressos de les famílies. També es podrien aplicar bonificacions vinculades al nombre d'aportacions a la deixalleria, a l'autogestió dels residus orgànics amb compostador, etc.

Des del PSC defensem que ja és hora que Sant Cugat torni a separar la taxa de les escombraries de l'impost de l'IBI.

Pensem, també, que cal un pacte de ciutat sobre una nova concepció de l'IBI segons la tipologia d'habitatges, a part del valor cadastral. Entenem que poden haver coeficients municipals correctors segons la tipologia.

D'altra banda entenem que una congelació, amb aplicació de l'IPC real (real de veritat) és una fórmula adequada per a una ciutat on la pressió fiscal és de les majors de Catalunya.
Hem proposat, també, aplicar bonificacions com, per exemple, del 80% per a famílies amb jubilats i ingressos inferiors a 1,5 vegades l'Indicador Públic de Rendes d'Efectes Múltiples (IPREM). O del 50 % si és dues vegades inferior, o reduccions d'IBI a les parcel·les que siguin destinades per fer horts urbans, o dels habitatges llogats a través de l'Oficina Local d'Habitatge.

També podríem aplicar bonificacions d'Ibai per a ciutadans i ciutadanes menors de 30 anys, propietaris d'un habitatge, i que estiguin en dificultats econòmiques, etc.

A dia d'avui, i de la forma que el Govern local segueix aplicant l'IBI en les ordenances fiscals s'impossibilita l'aplicació d'aquest ampli ventall de possibilitats a l'hora d'aplicar les respectives bonificacions. Esperem que el ple del proper dilluns permeti avançar en uns impostos més socials

El govern municipal no ha avançat en el concepte de Tarifació social. És a dir, que els preus públics de determinats serveis (per exemple escoles bressol o de música municipals) vagin lligades a la renda familiar), allò que sembla impossible ja fa anys que Ajuntaments com Terrassa ho realitzen satisfactòriament.

Per tant, pensem que en aquesta situació prolongada de crisi cal un nou plantejament en l'aplicació de l'IBI que sigui més social i ens permeti una oferta més àmplia de bonificacions i sobretot més justa.

A ningú se li escapa que la propera revisió cadastral (el procediment que generarà les noves factures de l'IBI, tot revisant l'actual valor dels nostres immobles) necessitarà un gran consens i un principi de 'realitat econòmica' sobre el valor dels habitatges.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.