Un cop més Europa ens estira les orelles


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 12/des/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Pels espanyols Europa ha estat durant molt temps una mena de paradís. L'entrada del nostre país al club va significar l'arribada de la democràcia verdadera, l'entrada d'aire fresc i, sobretot, l'entrada de molts diners amb els quals els pobles i ciutats van millorar en infraestructures, van arreglar les vies de comunicació, van rentar-se la cara i van rehabilitar una gran part del seu patrimoni que d'altra manera hauria desaparegut.

Però d'un temps ençà, Europa és per una majoria el causant de tots els nostres mals: les restriccions imposades pel BCE, per la troika, per la Sra. Merkel i per tots plegats que ens han portat a un austericidi que ens ha conduït a una situació gairebé insostenible: hem incrementat l'atur, hem disminuït l'estat del benestar, hem retallat en drets socials i estem alimentat una xenofòbia que ningú sap com pot acabar.

Malgrat tota aquesta disbauxa, seguim estant a Europa i, pel que fa a determinats temes menys mal que hi som. En posarem tres exemples.

Gràcies al Tribunal Europeu de Drets Socials es va haver de derogar la Llei Parot, per la qual es perllongava l'estada a la presó de determinats delinqüents. Una es pregunta com és possible que una llei que afecta un dret fonamental de les persones, com és la llibertat i la capacitat de reinserció en la societat pugui tenir accepcions tan diferents. Tan diferent és el dret penal en els països democràtics? O serà que la nostra justícia esta altament contaminada ideològicament i políticament per haver de ser corregida?

L'altra estirada d'orelles que ha tingut l'Estat Espanyol ha estat pel la famosa tanca de filferros amb ganivetes de Melilla. A banda de ser una solució perversa i inhumana sembla impossible que en tot aquest temps no hagin après res i es creguin que posant unes quantes pues evitaran que els desesperats d'una banda saltin a l'altra.

I, finalment, tenim la nova Llei de seguretat ciutadana que el benvolgut Fernández Díaz ha considerat a bé decretar, per tal de retallar encara més alguns dels pocs drets que quedaven, sobretot a aquells que ja no en tenen més a perdre. Així doncs, atenció a no concentrar-se davant de la seu d'un partit polític el dia de 'reflexió', perquè això pot costar la friolera de 600.000 euros, una quantia raonable si entenem que cal 'eradicar la violència, el vandalisme i els comportaments incívics'. I vés a saber què entendrà aquesta tropa per comportament incívic! Però estiguem tranquils perquè han rebaixat fins a 30.000 euros la sanció per concentrar-se davant el Congrés, el Senat i els Parlaments autonòmics. En fi, la llista d'activitats per les que un ciutadà pot ser sancionat a partir d'ara és tan llarga que caldrà portar una xuleta a la butxaca i revisar-la abans de fer qualsevol cosa, no sigui que t'hagis de vendre la casa per haver insultat un agent de seguretat quan estava vetllant per l'ordre públic.

No cal ser gaire llest per descobrir que aquesta llei i d'altres que estan en tràmit, l'únic que pretenen és acabar amb les protestes socials i els moviments ciutadans que cada dia més, envaeixen els nostres carrers. Potser el que caldria és intentar comprendre perquè la gent surt al carrer, perquè fa un 'escrache' o fins i tot s'exposa a perdre un ull en lloc i mirar de trobar solucions per evitar que tot això passi.

I per acabar-ho d'adobar, l'opinió de molts jutges, fiscals i policies és que la llei és absolutament innecessària i que pot provocar encara més crispació, segons diu el portaveu del Sindicat Unificat de policia.

Així doncs, potser és que 'qui no té feina, el gat pentina' o potser és que estem governats per la dreta més cavernària d'Europa. Cadascú que en tregui les seves opinions.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.