Per a què serveix la participació?


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 18/gen/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans diu, en la seva segona accepció, que participar és 'tenir, prendre, part en alguna cosa'. Jo em considero una persona participativa, tant que alguns consideren que massa i tot o que, també n'hi ha d'aquests, que creuen que la meva participació en molts àmbits és perquè això em dóna rendiments econòmics. Cadascú es lliure de pensar el que vulgui però la meva voluntat de participar sempre ha estat vinculada a una mena d'ànim d'ajudar perquè a) ho crec necessari com a ciutadà, i b) m'agrada fer-ho i em sento gratificat quan algun projecte tira endavant i afavoreix, en qualsevol sentit, la resta de ciutadans.

Dic tot això perquè en les darreres setmanes han aparegut notícies per declaracions de l'alcaldessa i alguns membres del govern municipal entorn de possibles nous espais per a museus (en algun cas sembla que decisions ja preses en ferm) que m'han deixat una mica descol·locat. Hi ha un Pla d'Equipaments aprovat que partia del Pla de Cultura encara vigent i que, per diversos motius, un d'ells òbviament el canvi econòmic provocat per la crisi, ha aturat actuacions. Hi ha un Consell de Cultura que ha treballat en aquest apartat des de la Taula de Patrimoni i la Taula d'Arts Plàstiques i Visuals. Hi ha un Consell de Ciutat que, teòricament, hauria de servir per poder donar les seves opinions, que ja sé que no són ni obligatòries ni preceptives per al govern municipal, però que suposadament es va crear per suggerir idees àmplies, diverses, equilibrades, precisament per la seva composició que inclou molts estaments, entitats, individualitats diferents però complementàries.

La realitat és que, parlant del Consell de Ciutat, la seva creació ja va presentar un problema inicial que era proposar 22 temes, alguns dels quals ja estaven absolutament decidits i tancats amb calendari inclòs. De les primeres reunions es va sortir amb un resum on se sol·licitava específicament que les opinions es demanessin abans de decidir, precisament perquè aquesta era una de les raons de la seva creació però, pel que vaig veient, això no serà possible.

Jo sé que el tempo polític, a vegades, demana una pressa de decisions ràpida però tinc la impressió que tant la determinació d'adjudicar Can Quitèria per un Museu Grau-Garriga com l'aparició estel·lar d'un possible Museu de les Matemàtiques a Villa Felisa no tenen aquestes característiques d'urgència. I que quedi clar que no estic dient que no m'agradin les idees exposades i les finalitats especificades. No ho sé, repeteixo, però no em sembla el millor camí per demanar la participació d'aquells que, com jo, estem i hem estat sempre en la bona disposició per esmerçar esforços i temps en afers d'aquesta índole. Té sentit formar part d'aquests Consells? Alguna cosa falla.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.