Boi Ruiz: Quan es posa la guineu a cuidar les gallines


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 20/feb/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una vegada més, aquests dies han sortit notícies dolentes pel que fa a la sanitat catalana: som la tercera comunitat pitjor d'Espanya en inversió per càpita i només les illes i el País Valencià hi destinen una quantitat inferior a la nostra.

Des de l'inici de la crisi el pressupost que la Generalitat ha destinat a la sanitat no ha deixat de caure, de manera que els 1.095 euros actuals per persona queden molt lluny dels 1.500 que, el mateix Conseller Boi Ruiz, va dir que és la quantitat necessària per mantenir la sanitat pública en 'bon estat de salut'. Aquesta davallada té diverses manifestacions. Una d'elles és el salari dels professionals que s'ha vist reduït en una mitjana del 20% en els darrers 5 anys. Un altra conseqüència és la reducció de llits als gran hospitals que fa disminuir la capacitat de malalts ingressats, la qual cosa fa retardar moltes intervencions quirúrgiques, fa que les urgències no tinguin capacitat de 'drenatge' i els pacients es quedin hores i hores pels passadissos entretinguts, etc. També comporta la no substitució de baixes i jubilacions, de forma que els que es queden fan la feina dels que marxen; i així podríem seguir amb un reguitzell de desgavells.

Amb tot això sembla que la qualitat en l'assistència als hospitals es manté i no pas per gràcia divina sinó per l'esforç titànic dels professionals que els toca mantenir la nau per evitar que, una vegada més, paguin la festa els que no els toca.

Si escoltem al president del Col·legi de Metges de Barcelona, un home de 'seny', assessor del propi Mas, ens diu que la sanitat pública està molt tensionada i a punt de petar. I és fàcil d'imaginar què pot passar si peta.

Per rebatre la idea del Conseller Boi Ruiz de que 'la salut és un bé privat que depèn d'un mateix, i no de l'Estat', una vintena d'associacions capitanejades per persones coneixedores i expertes del tema, s'han unit per estudiar de forma científica i rigorosa el procés de privatització i mercantilització que ha sofert la sanitat catalana en la darrera dècada i les terribles conseqüències que aquestes polítiques tenen per l'empitjorament de la salut de les persones i per l'augment de les desigualtats socials. Les conclusions que se'n treguin ha de servir per desmuntar els falsos mites que s'han elaborat en contra de la sanitat pública com un dret universal.

Està demostrat abastament que els països amb un sistema sanitari total o parcialment privatitzat, tenen pitjors índexs de cobertura, resultats més pobres en salut i gasten un percentatge del PIB més elevat que els que tenen un sistema públic.

Però heus ací que, una vegada més, sembla que hàgim de descobrir la sopa d'all. Només que quan la tinguem descoberta ja no hi serem a temps.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.