Olof Palme, cas obert


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 7/mar/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa cosa d'uns dies, dintre del cicle 'El documental del mes', que organitza l'Ajuntament de Sant Cugat, vam poder veure el film 'Palme, l'home, el polític, el líder', dirigit per les cineastes Kristina Lindström i Maud Nycander, que és una aproximació a la figura d'Olof Palme, primer ministre de Suècia, mort ara fa vint-i-vuit anys. Palme, com recordarem, va ser assassinat la nit del 28 de febrer de 1986 en sortir del cinema al costat de la seva dona.

El documental, construït amb imatges d'arxiu -algunes no s'havien exhibit mai públicament- i amb declaracions de persones properes a Palme, com ara la família, els amics i els companys de professió, fa un retrat interessantíssim del personatge. Un personatge que deia coses com aquesta: 'No diguis exactament el que penses, perquè pot ser que la gent es compadeixi dels teus adversaris'. Malauradament, però, la pel·lícula no inclou cap element que aporti una mica de llum al misteri que envolta aquell assassinat. Un assassinat, per cert, tan tèrbol com el de John Kennedy, ja que Christer Pettersson, el drogoaddicte inicialment acusat, empresonat i condemnat a cadena perpètua, va ser absolt perquè no hi havia cap prova veritablement concloent contra ell, com a autor del crim. Es parla de la CIA i d'un complot, sí, fins i tot d'una trama kurda, però no passen de ser meres especulacions. L'arma homicida, per exemple, un revòlver Magnum 357, no ha aparegut mai.

Tanmateix, la idea d'un magnicidi sembla força plausible, ja que Palme, pels seus valors humanístics, contraris al comportament nord-americà a Cuba i al Vietnam, i favorables al desarmament i a la independència de Palestina, s'havia convertit en una figura internacional bastant incòmoda per a determinats interessos. Sigui com vulgui, sembla que mai no ho sabrem i que el cas seguirà obert. Sabem qui va matar Juli Cèsar, al segle I abans de Crist, però ho ignorem absolutament tot sobre qui va matar John Kennedy o Olof Palme, al segle XX. En ser preguntat sobre què li agradaria que digués el seu obituari, Palme va respondre això: 'En això no hi havia pensat mai, i espero no pensar-hi mai fins al meu últim alè, perquè quan les persones comencen a pensar en el seu obituari, comencen a viure espantades, no gosen fer coses i perden la vitalitat.'

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.