Nit Literària i Tricentenari


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 9/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En el moment d'escriure aquests línies encara no s'ha celebrat l'edició d'enguany de la Nit Literària de les Lletres Catalanes de Sant Cugat -la novena- i, per tant, desconec com es desenvoluparà. Però tenint en compte el programa previst i l'experiència dels vuit anys anteriors no tinc cap dubte que serà ben reeixida. Aquest 2014, a més, coincideix amb el Tricentenari de la pèrdua de les llibertats de Catalunya a mans borbòniques -una dinastia que encara no hem foragitat- i inclou l'espectacle poèticomusical '1714, Érem, Som i Serem' a càrrec de Galeria de Poetes.

Jo, malauradament, no hi podré ser i em sap greu, ja que no sols no m'he perdut cap de les edicions anteriors sinó que l'organització a càrrec d'Òmnium Cultural sempre m'ha semblat exquisida. Però l'acte i l'hora coincideixen amb una representació de l'obra teatral 'Taula rodona' a Barcelona i hi he de ser. Convido, tanmateix, els santcugatencs amants de les lletres a assistir-hi perquè serà interessant escoltar el Pròleg Literari de l'historiador Josep Maria Figueres sobre el Tricentenari.

La Nit Literària, recordem-ho, va néixer com a fruit del caràcter emprenedor dels socis fundadors d'Òmnium a Sant Cugat -el president dels quals era l'actual regidor de Cultura, Xavier Escura-, i en poc temps el seu creixement, a desgrat dels atacs del nacionalisme espanyol, ha estat espectacular. 'Fer penya i fer pinya', van ser les paraules emprades pel senyor Escura per definir l'esperit amb què naixia la Nit Literària, i certament ha estat així. Nou anys després, la Nit Literària d'Òmnium és una trobada anual santcugatenca absolutament consolidada. Comparteixo, per tant, el parer que va expressar Sam Abrams en la primera edició, en el sentit que iniciatives com aquesta demostren que Òmnium és una entitat que complementa molt bé la tasca de l'administració pública en la salvaguarda del nostre patrimoni cultural. L'objectiu de 'fer penya i fer pinya' és aquest: cohesionar voluntats i sumar esforços.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.