El somni d'Europa


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 10/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dimarts dia 6 ens convoquen a un debat sobre les eleccions europees a la Casa de Cultura. Cugat.cat, on penjo aquesta columna d'opinió, el 'Diari de Sant Cugat' i el 'Tot', amb la col·laboració de l'ajuntament de la ciutat s'han posat a treballar perquè la ciutadania tingui una visió amplia per decidir que fem. Òbviament la primera disjuntiva és anar o no anar a votar i cal dir que, amb la que està caient, les possibilitats que molta gent es quedi a casa o se'n vaig a la platja, a passejar o a anar a fer una volta en bicicleta sense passar per les urnes és molt gran.

La periodista Carme Colomina, periodista experta en política europea, que habitualment llegeixo al diari 'Ara', presenta i modera l'acte i, cal dir-ho tot seguit, si fos per ella jo aniria a votar. Concisa, concreta, exposa amb claredat, el somriure sempre als llavis, inclòs quan reclama el micròfon a algun dels participants, i presideix el debat amb professionalitat no exenta de proximitat.

Els tres temes bàsics són: 'Crisi i model econòmic', 'Crisi política i legitimitat democràtica' i 'Quina Europa volem'. Els participants són nou, un ventall que inclou els grans partits de l'estat, PP i PSOE i els que comencen ara, com és el cas de VOX, amb un representant que ho te tot menys ser novell, Alejo Vidal-Quadras, que mostra i demostra qui és, discurs ben construït, més català sense oblidar el castellà i, en l'horitzó la debacle, la catàstrofe sideral, si la cosa de la secessió catalana continua.

A mida que els presents van tractant els temes, en un rigorós i controlat temps igualitari creix en mi la sensació de que els polítics, en general, no han acabat d'entendre el que passa o, probablement, no ho volen entendre. I si això és habitual, en el cas de les eleccions europees encara és pitjor perquè, molts no ho pensen o no ho saben, els programes que presenten els diferents partits comencen per ser impossibles de posar en marxa perquè, per exemple, Convergència anirà en un grup i Unió en un altre en el Parlament Europeu que, tampoc ho oblidem no te pràcticament capacitat de legislar que és, precisament, la raó de l'existència d'un Parlament des de la seva creació, sobretot al País de la Revolució Francesa, per entendre'ns.

Si les intervencions dels ponents són decebedores, en general, Delfina Rossi d'ICV-EUiA apunta bones maneres i el discurs de Maria Teresa Giménez de UPyD és consistent i, sobretot, demolidor! La realitat és que l'únic canvi veritable d'aquestes eleccions serà poder elegir, i és una manera de dir-ho, el president del Parlament perquè el poder, el que es diu poder de decisió real estarà igualment en mans dels comissaris corresponents que sí que representen a partits però, sobre tot, representen als estat membres de la Unió Europea en un repartiment diguem que equilibrat de forces.

A la pregunta de Carme Colomina de qui decidia a Europa la majoria, crec recordar que 7 dels 9, van dir Alemanya o Merkel. Ara la qüestió és quan podrem votar quan es facin eleccions a Alemanya?

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.