Per què Catalunya serà a la UE?


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 17/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A mesura que s'acosta el 9N, data assenyalada per tal que la ciutadania de Catalunya decideixi quin vol que sigui el seu futur com a poble, els arguments utilitzats per aquells que neguen el dret a decidir, cada vegada són més inversemblants, per no dir directament, que són falsos.

Entre aquest reguitzell de despropòsits i de vaticinis tremendistes, entre els quals la condemna a una Catalunya independent a vagar per l'espai pels segles dels segles, n'hi ha un que actualment, en plena campanya per a les eleccions al Parlament europeu, té més èxit entre els contraris al dret a decidir, afirmar contundentment i com una veritat absoluta que la República Catalana no serà acceptada mai dins la UE.

Els arguments de la por són els únics que coneixen i que al·leguen els ministres del PP i bona part del PSOE, que ho fa amb la boca més petita, però amb exacta finalitat. Aquells que encara volen creure en la tercera via, reclamen desesperadament a Madrid que faci alguna oferta prou suggeridora per a convèncer els indecisos, que formar part de l'estat espanyol, encara és el millor que ens pot passar. Però aquests arguments no han arribat encara i estic convençuda que no arribaran mai, són molts anys d'experiència comprovant la incapacitat d'un estat d'entendre i acceptar la diversitat.

Jo vull aportar arguments a favor que una Catalunya independent formaria part de la UE i no són estrictament arguments jurídics, encara que fins i tot aquests admeten una gran varietat d'interpretacions, sinó que són fruït d'aplicar el sentit comú i sobretot de la voluntat política.

En primer lloc els Tractats europeus no diuen res sobre que li passa a un territori que ja forma part de la UE si s'independitza. Per tant és fals que estigui expressament prohibit. No és el mateix prohibir que no preveure.

En segon lloc, els catalans i les catalanes som ciutadans europeus de ple dret i aquesta ciutadania no la podem perdre sense que se'ns vulnerin els nostres drets i llibertats fonamentals.

En tercer lloc, la UE que representa el paradigma de la democràcia moderna, no podria oposar-se mai a una decisió presa per un poble a través de les urnes, de forma majoritària i impecablement democràtica.

En quart lloc, Catalunya és un país amb un gran potencial econòmic i comercial, un contribuent net a les arques de la UE. Cap estat membre, ni tan sols Espanya, es pot permetre el luxe de pagar aranzels per poder exportar les seves mercaderies o mantenir totes les empreses que estan arrelades en territori català.

La UE no és mullarà abans d'hora, els estats es protegeixen entre ells, això és l'Europa actual i precisament per això, molts catalans i catalanes volem convertir-nos en un estat, amb les mateixes eines que la resta. Si volem que Europa ens escolti, cal demostrar-ho el proper 25 de maig i votar massivament als partits que volem posar el futur a mans dels catalans i catalanes. El nou país també es construeix des d'Europa.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.