Europa de somni?


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 25/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Diu l'acudit que quan uns pares responsables decideixen dir al seu fill: 'Ja ets gran; has de saber que els Reis som els pares', ell els pregunta: 'Si els Reis sou vosaltres, qui són els camells?' La broma indica com ens resistim a renunciar als somnis.

A l'hora d'ordenar la vida social, el somnis també tenen el seu rol. Efectivament, mentre vivíem sota la dictadura somniàvem amb tanta i tan legítima il·lusió la democràcia, que la vàrem mitificar. Quan no ens deixaven ni parlar d'Europa, anhelàvem ser europeus, perquè pensàvem que allà hi trobaríem la societat ideal. I ara, quan pensem en el nostre futur ens passa el mateix.

Però la història és severa i la realitat, que és més complexa i difícil que qualsevol projecte, modela els somnis. Cada nova situació arrossega vicis de l'anterior: la corrupció rebrota, la injustícia es manté i la llibertat queda fortament condicionada.

Davant dels fets reals, molts es desenganyen, pleguen el ram i -com qui beu per oblidar o com qui pren per remei la inhibició- decideixen no votar.

No creuen possible la dignitat humana de somniar desperts. L'honradesa, la justícia, la llibertat són utopies que mobilitzen. Davant dels greus problemes del món, quedar-se al llit és inhumà.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.