L'aclaparadora victòria sobiranista a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 30/mai/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En primer lloc, cal felicitar Convergència i Unió pels magnífics resultats que ha obtingut a Sant Cugat en les eleccions europees i que l'han situat com a formació guanyadora. Ja havia guanyat àmpliament les del 2009, però aquest cop ha aconseguit 2.467 vots més. Tot un èxit. També Esquerra i ICV, en segon i tercer lloc, respectivament, han fet un bon resultat. Esquerra ha aconseguit 5.797 vots més que la vegada anterior i ICV 1.587. Això indica no sols el caràcter determinant que ha tingut el sobiranisme en aquestes eleccions, sinó també la seva força a les urnes.

Els partits derrotats han estat els que integren el trident nacionalista espanyol: Partit Popular, PSOE de Catalunya i Ciudadanos. El PP ha davallat del tercer al quart lloc i el PSOE del segon al cinquè. Ciudadanos, per la seva part, ha experimentat una puja, és cert, però continua arraconada en el sisè lloc. Aquests resultats santcugatencs es resumeixen en dues xifres que ho diuen tot: partits sobiranistes i favorables al referèndum del 9 de novembre, 64,46%; partits espanyolistes i que hi estan en contra, 24,08%.

S'entén que als perdedors els costi de pair una derrota tan espectacular, però caldria demanar-los una mica més de rigor en les valoracions públiques. L'assumpció del fracàs dignifica molt més que l'ús d'excuses inútils. El cas més esperpèntic és el del PP, que, en un intent d'emmascarar el fort rebuig que ha rebut de la ciutadania, ha comparat les eleccions europees amb les anteriors municipals per dir que 'CiU ha obtingut un resultat desastrós' (!). Talment com si la temàtica i l'índex de participació d'unes i altres tinguessin res a veure. De tota manera, què es pot esperar d'un partit com el PP, ancorat el 1939. Deu ser per això que quan no sap què dir opta per l'atzagaiada en comptes del silenci.

Pel que fa al Partit Socialista, sobta que excusi el seu fracàs dient que els ha perjudicat el debat sobiranista. És a dir, que si Catalunya volgués continuar sotmesa Espanya, en lloc de voler ser un país lliure, tot serien flors i violes per a la seva formació. Dit d'una altra manera: la culpa del fracàs no seria del Partit Socialista, sinó dels demòcrates que volem votar el 9 de novembre. És greu, francament, que aquesta formació, que està vivint una diàspora de militants, simpatitzants i votants -els catalanistes cap a Esquerra i els espanyolistes cap a Ciudadanos- sigui incapaç d'adonar-se de la greu desconnexió que pateix entre allò que propugna i allò que la majoria de catalans vol.

Arribats aquí, sembla obvi que PP, PSOE i Ciudadanos hauran d'anar assumint que són cada cop menys els catalans que els compren les seves idees i que l'única possibilitat que tenen de créixer, dins de la minoria que constitueixen, és prenent-se vots els uns als altres.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.