Els partits de Sant Cugat analitzen la suspensió de la declaració d'independència per obrir el diàleg


  • Comparteix:

Puigdemont, durant la seva intervenció / Foto: ACN

Puigdemont, durant la seva intervenció / Foto: ACN

Cugat.cat ha recollit les reaccions de les formacions amb presència al ple sobre l'aturada de la declaració d'independència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dimarts per encetar el diàleg amb el govern espanyol i la comunitat internacional. Després d'assumir 'el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat independent', Puigdemont ha emplaçat el Parlament a suspendre la declaració durant unes setmanes per emprendre un diàleg 'sense el qual no és possible arribar a una solució acordada'. Els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP-CC han signat el text. El govern espanyol ha convocat per aquest dimecres, a les nou del matí, un consell de ministres extraordinari.

Una hora més tard del que estava previst, el president ha obert la intervenció concretant que el seu anàlisi 'de la situació política actual' es remetria als resultats de l'1-O. Un referèndum celebrat 'en condicions extremes', ha dit Puigdemont, i 'enmig de violents atacs policials' amb la voluntat de 'generar pànic' i evitar que els catalans votessin. Tot i així, el president ha posat en valor els 2,2 milions de vots i els més de 700.000 procedents dels col·legis clausurats.

Puigdemont ha fet part del discurs en espanyol per recordar als opositors al procés que 'no som delinqüents, no estem bojos, no som colpistes, ni estem abduïts: som gent normal'. El president ha finalitzat la compareixença amb una aturada de la declaració d'independència, sense esmentar la unilateralitat, i amb la voluntat d'obrir ponts de diàleg amb l'Estat espanyol.

Carles Puigdemont

El govern i jo mateix proposem que el Parlamet suspengui els efectes de la declaració d'independència per tal que en les properes setmanes enprenguem un diàleg, sense el qual no és possible arribar a una solució acordada.


L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha reaccionat a través de Twitter, interpel·lant el president.




El president de PDeCAT, Eloi Rovira, ha dit que 'tots esperàvem' aquesta reacció i que els catalans estan 'carregats de raons' per voler la independència, però ara toca 'fer les coses bé'.

Eloi Rovira

Demanar reforç a la comunitat internacional perquè mirin de mediar és una bona jugada per legitimar el procés.


Els dos partits que conformen la CUP-PC encara han de reunir-se per acordar un posicionament al respecte del discurs de Puigdemont. Tot i així, la regidora Lourdes Llorente ha explicat que els cupaires 'no avalen' el plantejament de suspensió de la declaració d'independència.

Lourdes Llorente

La CUP no avala la declaració d'independència tal com s'ha plantejat. El procés pertany a la gent, que ha votat majoritàriament el sí.


El portaveu de Cs, Aldo Ciprian, ha lamentat que 'el posicionament d'allargar la mort assistida del procés impliqui noves empreses que sortiran de Catalunya i diners que marxaran fora' i ha explicat la proposta de la formació davant l'anunci de Puigdemont.

Aldo Ciprian

Per a nosaltres la solució són noves eleccions amb urnes de veritat. Eleccions autonòmiques on els catalans decidim quin serà el proper govern que portarà Catalunya a la normalitat i acabarà amb la confrontació entre amics, familiars i empreses.


La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha subratllat la importància d'un procés de mediació i els moviments que ara faci Europa. Per Ingla, ara la pilota és a la teulada del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Mireia Ingla

El govern espanyol pot fer cas a aquest diàleg i si no, a veure quina és la seva proposta. En qualsevol cas, la independència està declarada.


El portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha celebrat que el president de l'executiu català hagi deixat una porta oberta al diàleg.

Ramon Gutiérrez

Quan guanya el diàleg hi guanya tothom. Celebrem l'aposta del president i esperem que totes les parts responguin. Que el PP i el govern de l'Estat moguin la fitxa que els pertoca.


El primer secretari del PSC, Pere Soler, s'ha fet seu el discurs del primer secretari del partit, Miquel Iceta, quan ha dit que 'no es pot suspendre' la declaració si no s'ha efectuat. Soler ha refermat la predisposició del seu partit al diàleg.

Pere Soler

Crec que hem donat una mà estesa per trobar una solució tots plegats. Són moments complicats i cal fer política en majúscules. El diàleg i parlar és la solució.


Des del PP, el portaveu, Álvaro Benejam, considera que Puigdemont ha fet la DUI 'd'una manera ambigua', però l'ha feta. Per aquest motiu, considera 'que la justícia ha d'actuar conforme amb la legalitat vigent' i creu que l'Estat espanyol té motius per aplicar l'article 155 de la Constitució.

Álvaro Benejam

Que el govern espanyol tingui encerts i que la reacció de l'Estat sigui proporcional i adequada a unes circumstàncies molt greus, ja que el president ha declarat la unilateralitat independència. Això legitimaria l'aplicació del 155.


Els partits polítics amb presència al ple tenen aquest dimecres una nova oportunitat d'analitzar la compareixença de Puigdemont a la tertúlia d''El Gall del Monestir', a un quart de deu del matí.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.