Com alegrar les cols, amb Sílvia Soto

La cuinera proposa receptes per fer més apetitosa aquesta verdura tradicional d'hivern


  • Comparteix:

Les verdures tenen més vides de les que imaginem / Foto: Sílvia Soto

Les verdures tenen més vides de les que imaginem / Foto: Sílvia Soto

La col és una verdura amb moltes propietats, però cal posar-hi ganes per fer-la més atractiva per tots els paladars. La cuinera Sílvia Soto proposa tres receptes per afegir-hi alegria a uns ingredients bàsics en la cuina catalana. Trinxat, xips de kale i cous-cous de coliflor són les tres maneres de preparar-la que planteja l'autora del bloc Cuinetes.

ESCOLTA-HO


Ingredients
1 manat de col kale
Cullerada d'oli d'oliva verge extra
Polsim de sal.

Rentem i escorrem bé les fulles de kale i tallem la tija dura del centre, fem trossets de les fulles, podem fer-ho amb les mans. Estenem sobre la safata del forn coberta amb paper vegetal. Posem totes les fulles ben esteses, sense amuntegar-les entre elles, perquè es facin bé. Segurament haurem de fer dues o tres safates si volem fer-ne tot un grapat. Podem fer la recepta bàsica condimentant amb una mica de sal i polvoritzant una mica d'oli d'oliva verge extra, o si ho preferim, podem condimentar amb alguna o diverses espècies. Preescalfem el forn a 180ºC amb calor dalt i baix, quan estigui calent, introduïm la safata al forn i ho enfornem durant 8-9 minuts. Procurem controlar en els últims minuts per evitar que els xips de kale es cremin, no han de posar-se marrons.

Quan retirem la safata del forn, podem passar els xips a una reixeta perquè es refredin bé. Les podem conservar en un pot hermètic o menjar al moment un cop fredes. Quedaran cruixents i delicioses!


Ingredients
1 col maca
1 kg de patates
4 talls de cansalada
sal i oli
un parell de grans d'all, optatius

En abundant aigua amb sal, posem a bullir la col un cop neta i havent-ne tret el tronxo, la part més gruixuda del nervi de les fulles. Al cap de quinze minuts hi afegim les patates pelades i tallades a trossos, i en uns vint minuts més estarà tot cuit. S'escorre i es reserven. En una paella amb oli calent es fregeixen els talls de cansalada fins que s'hagin enrossit, es retiren i a la mateixa paella es fregeixen uns alls picats; s'hi aboca la col i la patata i es va aixafant amb una cullera de fusta, mentre li donem forma d'una truita que enrossirem pels dos costats. Se serveix amb un tall de cansalada per cada comensal, o amb cansalada i botifarra, o amb el que us vingui més de gust.

La manera tradicional de menjar-se aquest plat a pagès era servir la patata i col per sopar, amanida només amb oli o amb el greix fos de cansalada. L'endemà, per esmorzar abans de sortir a treballar al camp, es fregia el tall de cansalada i es feia el trinxat a la paella com una truita sense ous.


Ingredients
700 gr Coliflor
30 ml Oli d'oliva verge extra
15 ml Suc de llimona
4 gr Sal
Pebre blanc mòlt

Amb un ganivet afilat 's'afeita' la coliflor, de manera que s'obtenen unes boletes blanques que, crues o lleugerament escaldades, donen un toc cruixent als plats i aporten el seu color blanc i gust característic. També es pot fer amb el bròquil, de manera que tindrem un cuscús verd. Començarem retirant el tronc central i les tiges de la coliflor, aquests podem utilitzar-los per afegir a un puré o a un brou, i deixem els que són simplement les flors de la coliflor. Rentem aquesta amb aigua freda i l'escorrem.

Ara triturarem la coliflor amb l'ajuda d'un ratllador, un robot o amb la picadora de fulles que solen portar ara les batedores de mà, fins a obtenir uns grans semblants a la sèmola de cuscús. Si no disposem de picadora es podria anar fent amb compte amb un ganivet, encara que portarà una mica més de feina. Col·loquem una olla que disposi d'accessori per cuinar al vapor amb uns centímetres d'aigua a bullir. Col·loquem una gasa sobre de la vaporera i posem el cuscús de coliflor. Salpebrem i deixem coure durant cinc minuts.

Al final de la cocció recuperem la coliflor aixecant la gasa per les seves quatre puntes. Si no volem aromatitzar, simplement la servim amb una mica d'oli de la nostra elecció, el suc de llimona i rectifiquem de sal. També podem tenir preparada una picada amb ceba tendra, panses, fruits secs, etcètera o bé saltar amb espècies tipus curri o Ras el Hanout. Les cols són aliments molt saludables i nutritius, amb un baix contingut en greixos i amb moltes vitamines i propietats antioxidants i antiinflamatòries.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.