Com parlem de la presó als infants?

La santcugatenca Elisenda Pascual reflexiona sobre la llibertat i la reclusió al llibre 'On és el tiet'


  • Comparteix:

Elisenda Pascual / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Elisenda Pascual / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

El concepte de presó no existeix per als més petits. Però a vegades apareix sobtadament al seu entorn i és responsabilitat dels pares explicar-los-ho perquè ho entenguin. És el cas de l'Aina, la protagonista d''On és el tiet', que als quatre anys ha d'assumir que el seu tiet ha estat detingut i empresonat. Un cas basat en fets reals que afecten de molt a prop la seva autora, la planenca Elisenda Pascual, que ha decidit plasmar l'experiència de la filla d'una cosina seva en un conte infantil il·lustrat per Glòria Vives.

Un empresonament lligat a les protestes per la sentència del Tribunal Suprem, per les quals el tiet de l'Aina va ser detingut i empresonat a les manifestacions de Lleida i va estar un mes a la presó de Ponent. Això va trasbalsar la família i també la petita, de 4 anys. La seva mare va demanar a Pascual, psicopedagoga i psicòloga, eines per poder explicar la situació a la seva filla, que ara ha decidit plasmar en un llibre. 'És difícil fer-se una idea que d'un dia per l'altra una persona amb qui convius el dia a dia no hi és. I no hi és perquè és a la presó', explica Pascual.

El conte, adreçat a infants de 4 anys en endavant, intenta explicar conceptes com la llibertat, el paper de la policia i la presó per als infants. Pascual ha explicat al magazín 'Sant Cugat a fons' que les preguntes que respon el llibre estan inspirades en les que feia l'Aina. Per exemple, per diferenciar un càstig com els que pot rebre un infant si no es comporta a una presó.

El llibre, publicat per l'editorial Pòl·len, destinarà tots els seus beneficis a costejar la defensa del tiet de la protagonista i, si se supera la recaptació necessària, a la d'altres detinguts durant les protestes.


Elisenda Pascual

Va ser davant d'aquest xoc familiar. Les persones no ens pensem que això passi fins que et passa de veritat. Sents notícies, pots fer-te'n una idea, però no pots comprendre el que significa que una persona amb qui convius no hi sigui. I no hi sigui perquè és a la presó.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.