La formació política ho ha presentat en roda de premsa / Foto: Cugat.cat

La formació política ho ha presentat en roda de premsa / Foto: Cugat.cat

  • Martí González
  • | el 7/gen/19

Sant Cugat en Comú crida els estrangers a inscriure's al cens per poder votar a les municipals de maig

El termini acaba el 15 de gener per als estrangers de fora de la Unió Europea

Sant Cugat en Comú fa una crida als estrangers que portin cinc anys o més empadronats a la ciutat perquè s'inscriguin al cens electoral i puguin votar als comicis del 26 de maig. La formació engega una campanya informativa i reclama a l'Ajuntament que faciliti els tràmits perquè les persones migrades puguin votar a les properes eleccions municipals. Els comuns remarquen la importància del dret a vot dels residents estrangers i recorden que 'el temps s'acaba'.

Els ciutadans de la Unió Europea (UE) residents al municipi legalment des de fa cinc anys que siguin majors de 18 anys poden sol·licitar la inscripció al cens fins al 30 de gener. En canvi, els estrangers de fora de la UE que tinguin permís de residència i procedeixin de països amb qui l'Estat espanyol té un acord de reciprocitat tenen temps fins el 15 de gener. Aquests països són Bolívia, Colòmbia, Xile, Equador, Perú, Paraguai, Trinitat i Tobago, Cap Verd, Corea, Islàndia, Nova Zelanda i Noruega. Tots ells també han de portar empadronats al municipi cinc anys tret dels noruecs, que els calen tres anys.

'Sóc veïna de Sant Cugat i vull decidir'. Amb aquest eslògan l'activista de SOS Racisme i membre de la candidatura de Sant Cugat en Comú Ximena Montecinos ha explicat 'la importància del vot dels immigrants, que 'els reconeix com a ciutadans iguals en drets i deures'. Es tracta, assegura, de participar en la presa de decisions i de tenir 'un vincle amb el municipi'.

De fet, la regidora d'ICV-EUiA Roser Casamitjana ha recordat que el ple municipal va aprovar una moció per oferir una campanya informativa dirigida als estrangers en aquest sentit. Casamitjana assegura que l'Ajuntament 'no l'ha fet com l'hauria d'haver fet', tot i que també ha lamentat que se centrés en els estrangers europeus i no en ciutadans procedents d'altres indrets, en especial de llatinoamèrica. El ple també va aprovar l'octubre passat una moció, proposta de la CUP-PC, amb la qual es comprometia a treballar pel dret a vot de totes les persones residents.

Segons dades facilitades per la mateixa coalició, l'11,4% població santcugatenca és estrangera.

Ximena Montecinos

Sóc veïna de Sant Cugat i vull decidir. Vull remarcar la importància que té el vot dels immigrants, perquè els principis bàsics d'una democràcia exigeixen que aquells que contribueixen en una societat han de participar de la presa de decisions. És fonamental tenir dret a votar, perquè reconeix els immigrants com a ciutadans iguals en deures i drets.


Roser Casamitjana

Pensem que aquesta campanya l'Ajuntament no l'ha fet com s'hauria d'haver fet i això pot deixar molta gent fora de la possibilitat de votar en aquestes eleccions.


NOSALTRES

Cugat.cat
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat