Jordi Graupera ha visitat Sant Cugat aquest dissabte / Foto: Cugat.cat

Jordi Graupera ha visitat Sant Cugat aquest dissabte / Foto: Cugat.cat

  • Albert Prat
  • | el 27/gen/19

Entrevista a Jordi Graupera: 'No fiscalitzar els nostres líders ens converteix en un moviment populista amb tics autoritaris'

L'impulsor de Primàries Catalunya i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Graupera, assegura en una entrevista a Cugat.cat que aquest moviment arriba a Catalunya per 'desprecintar el sistema de partits' i deixar d''enganyar la gent amb falses promeses i xantatge emocional'. Segons Graupera, que ha visitat la ciutat per la presentació dels candidats de Primàries Sant Cugat, els partits tradicionals 's'han tornat sords a les voluntats populars' i que cal un sistema per fiscalitzar els lideratges per evitar convertir l'independentisme en un moviment 'populista amb tics autoritaris'.

Escolta-ho

Per què Primàries?
Primàries és un moviment que pretén revertir la decadència en la qual s'ha instal·lat el nostre sistema polític, les institucions i els partits. Recull el fil del Primer d'Octubre per desprecintar el sistema de partits, que s'ha tornat sord a les voluntats populars, que pretén relegar la gent al folklore i al simbolisme i poca cosa més.

Vol connectar el talent que existeix a la base del moviment independentista a l'acció política.

En un moment com l'actual, amb un sistema de partits molt fragmentat quin espai pot guanyar Primàries?
Això ho decidiran els electors. Els partits polítics tendeixen a fer campanyes electorals on van a buscar forats i adapten el programa. Per exemple, si a algú li agrada que els gossos portin morrió, diuen això. Primàries ho fa al revés, està posant un discurs a l'esfera pública, està dient que tenim un problema i hi ha una solució, connectar la voluntat popular amb l'acció política amb una voluntat clara, moderna i contemporània.

Un projecte que no fa falses promeses ni fa servir el xantatge emocional.

Lluitar contra el sistema no és fàcil.
No hi ha res gran a la vida que sigui fàcil i que es faci si es calculen totes les conseqüències. No tens fills, et cases o fas una carrera si penses tot el que pot passar. Les coses que es fan des de les conviccions, que surten de la necessitat, sempre tenen un punt d'incertesa. Ara, mai no havia estat tan veritat a la nostra política que qualsevol cosa és posible.

Mai el nostre sistema de partits no havia estat tan desprestigiat, mai no s'havia vist tan clar el cartró-pedra, mai no hi havia hagut tanta diferencia entre el que es diu i el que es fa. Per tant, Primàries té l'oportunitat, si és capaç de connectar amb la voluntat de la gent i el respecte que la gent es mereix i no explota les emocions, la solidaritat o el xantatge emocional per ocultar el debat polític de fons.

Deia que Primàries li ofereix a la gent un projecte. En què es diferencia a altres partits?
Hi ha una cosa en la qual estem molts d'acord. Que hi ha una vulneració dels drets fonamentals i que hi ha una potencia que està sent coartada i que hem d'aconseguir que s'alliberin aquestes energies. Que cada localitat pugui desenvolupar el seu potencial, en el cas de Barcelona que hi ocupi un espai central i per això anem a les municipals.

El que oferim és deixar d'enganyar la gent, deixar de fer-los somiar amb futurs plusquamperfectes perquè després, en la gestió del dia a dia tot es redueixi al repartiments de sous, a lex xarxes clientelars, al control social i psicològic.

Només que aconseguíssim això, trencar aquesta actitud que trobem als nostres polítics, que sempre estan intentant que no se'ls hi desmadri la base, controlar les seves emocions i fer que els obeeixin en tot, només això ja seria un alliberament bestial.

I Primàries ofereix també que, en la participació en les assemblees i el vot de qui ha de liderar la ciutat hi hagi una fiscalització real. Perquè és un problema que tenim, els nostres lideratges no els disputem, no els fiscalitzem i no els qüestionem. I això és està convertint en un moviment populista amb tics autoritaris. I quan passa això, els països es degraden a gran velocitat.

Les municipals són les eleccions més properes al ciutadà i s'hi decideixen coses del dia a dia. Com casa això amb la recerca de la independència?
Rebutgem que hi ha una diferencia entre l'actitud que et fa pensar que aquest paíus mereix ser lliure i la que et fa pensar que necessitem un enllumenat públic millor.

Això ho hem vist altres vegades, quan administra algú que està en contra de les llibertats del país, això afecta a les coses més petites. Un exemple, quan diem que una dona jove ha de poder tornar a casa a la nit, amb un enllumenat públic de qualitat ho diem perquè entenem que la llibertat no és només una aspiració política, també és poder tornar a casa a la nit sabent que no passarà res.

No fer-ho amb amenaces constants i amb un estat policial parteix d'una concepció de quins són els drets de la gent. Com quan parlem del futur de Barcelona, que no ha de ser la capital d'un estat o una comunitat autònoma centralista sinó una part d'una xarxa que ha de ser un actor global de primer ordre. Això no ho pot pensar algú que pensa que Barcelona ha de ser la segona ciutat d'Espanya o que l'Àrea Metropolitana és només un graner de vots i que ens vol sotmesos.

Per ser independentistes veiem coses que no veuen els altres, i a l'inrevés. És necessari que posem al debat més petit, com ha de ser la recollida d'escombraries, fins al debat més gran, què ha de ser Sant Cugat en aquest món que ve. Necessitem que la nostra perspectiva sigui la protagonista en la presa de decisions.

NOSALTRES

Cugat.cat
Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
08172 Sant Cugat del Vallès

Contacte

Telèfon: (+34) 93 590 34 34

WhatsApp: 673 172 075

Email: info@cugat.cat