• Roger Cuartielles
  • | el 9/mai/19

[Entrevista 26-M] Gabriel Jover (Podemos): 'Volem impulsar una renda bàsica universal'

El programa electoral pretén implantar a Sant Cugat aquesta mesura que ja ha començat a explorar Barcelona

Podemos es presenta per primera vegada a les eleccions municipals per 'posar la vida al centre' i 'dotar els santcugatencs de més participació'. La candidatura vol 'treure la dreta del consistori' i conformar un pacte amb forces d'esquerres. També pretén promoure una renda bàsica universal i incrementar el parc de lloguer social a través d'eines com el tempteig i retracte. No descarta, a més, sancionar els propietaris que tinguin pisos buits. En parlem amb el seu alcaldable, Gabriel Jover, dins del cicle d'entrevistes de Cugat.cat amb motiu de les eleccions municipals.

Escolta-ho



No coalició amb Sant Cugat en Comú
Jover lamenta que la formació no hagi pogut conformar una coalició amb Sant Cugat en Comú. Ha explicat que ho van intentar fins l'últim moment, però que no va ser possible. 'Volien que ens integréssim a la seva llista i que ens presentéssim com un sol partit quan nosaltres sempre hem estat una formació a banda i hem funcionat amb dinàmiques pròpies', reflexiona. Davant d'una possible fragmentació del vot, Jover creu que potser els passa factura, però no el preocupa.

Pactes postelectorals
Als comuns els agradaria 'treure la dreta del consistori'. Per això, inclouen pactes amb 'forces germanes' d'esquerres. El ventall va des d'ERC-MES, passant per Sant Cugat en Comú, i la CUP-PC. Rebutgen qualsevol pacte amb Junts per Sant Cugat, a qui anomenen 'antiga Convergència'.

Model de ciutat
Proposen un Sant Cugat que 'tingui en compte la gent'. De fet, volen dotar els ciutadans de més participació. 'No ens serveixen de res els consells de barri que no tenen cap vinculació, cal que impulsem òrgans de participació real', reivindica Jover. L'alcaldable lila també advoca per fer consultes a la ciutadania perquè puguin decidir les prioritats del municipi. Una altra dels pals de paller del programa electoral és la implantació d'una renda bàsica universal, seguint els passos que ja ha començat a fer la capital. Es tractaria d'una renda a la qual hi tindrien accés les persones que es trobessin sota el llindar de la pobresa.

Habitatge
Els comuns opten per incrementar el parc de lloguer social del municipi. Creuen que és una mesura per fer abaixar els preus dels lloguers i 'assegurar que la ciutat no hagi d'expulsar ningú més'. Qualifiquen l'habitatge com 'un dret universal' i per això, diuen, no descarten sancionar aquells propietaris que tinguin pisos buits.

Seguretat
Jover explica que cal potenciar un cos policial que creï xarxa amb el veïnat per potenciar una col·laboració ciutadana que ajudi a resoldre la inseguretat existent. També creuen que es podria millorar la il·luminació i l'arbrat d'algunes vies de circulació per augmentar la sensació de seguretat.


  • Una prioritat: Treure el govern de dretes de l'Ajuntament.

  • Una promesa electoral: Treballar per i per a la gent.

  • Una mesura de l'actual equip de govern que fomentarien: Incrementar el parc d'habitatge públic de lloguer.

  • Un partit amb el qual pactaria: Sant Cugat en Comú, ERC-MES i la CUP-PC.

  • Un partit vetat a possibles pactes: Junts per Sant Cugat.

  • El Sant Cugat que volen és: Per a la gent.

  • Un pronòstic: L'esquerra governarà la ciutat.


  • Gabriel Jover

    Un dels nostres plantejaments és el d'avançar cap a la renda bàsica universal. L'Ajuntament de Barcelona ja ha explorat aquesta qüestió.




    NOSALTRES

    Cugat.cat
    Entitat Pública Empresarial Local Cugat.cat (Ajuntament de Sant Cugat)

    Adreça: Plana de l'Hospital, 12-14
    08172 Sant Cugat del Vallès

    Contacte

    Telèfon: (+34) 93 590 34 34

    WhatsApp: 673 172 075

    Email: info@cugat.cat